Spremite se za ZAHLAĐENJE! Uživajte u SUNCU i TOPLOTI, jer nas USKORO očekuje PROMENA!

Sunčano
Dnevno.rs/Petar Marković

U narednom periodu nas očekuju visoke temperature koje će se zadržati do četvrtka, a onda u petak sledi mala promena i naoblačenje.

 

U subotu i nedelju popodne i uveče nas očekuje kiša ali i pad temperature. Padavina će više biti u subotu nego u nedelju, a temperature će biti niže za pet do osam stepeni – najavio je meteorolog Nedeljko Todorović.

Ovako toplo vreme ne odgovara ljudima koji imaju problem sa cirkulacijom a kako usled visokih temperatura dolazi do prirodnog pada pritiska, lekari savetuju da se posebna pažnja obrati na vrednosti arterijskog pritiska.

– Već danima u kontinuitetu imamo visoke temperature i došao je period kada i zdrave osobe moraju da se adaptiraju uslovima. Sa druge strane, hronični bolesnicimoraju da izbegavaju sunce od 12 do 14 sati, da kontorlišu pritisak, da uzimaju redovnu terapiju. Obavezno je da sa sobom imaju i flašicu vode, a zbog mogućnosti otoka potkolenica i stopala trebalo bi da biraju komforniju odeću i obuću – savetuje dr Nada Macura.

Novobeograđani, naoružajte se strpljenjem: Do 10. aprila OVA ulica biće delimično ZATVORENA

Ona je dodala da je preporučljivo da se u ovim toplim danima konzumira mediteranska ishrana, kao i da se unosi dosta tečnosti u organizam.

Temperature izmerene u februaru 2015. godine su, na globalnom nivou, prevazišle sva dosadašnja merenja, saopštila je nešto ranije NASA.

Prosečna temperatura u februaru bila je viša za 1,35 stepeni Celzijusa u odnosu na prosečnu temperaturu koja je zabeležena tokom perioda merenja od 1951. godine do 1980. godine, koji se uzima kao parametar. Inače, temperatura u januaru bila je za 1,14 Celzijusovih stepeni viša u odnosu na prosek, što je takođe rekord. Najtopliji meseci tek predstoje kada na severnu hemisferu stigne leto jer se tada veći deo tla zagreva, saopšteno je iz NASA-e.