SRAMOTA: U Subotici pljačkaju ljude koji idu na groblje i skrnave grobove

Zadušnice
Beta

Mnogi Subotičani više ne idu na groblje jer ih pljačkaši na biciklima presreću i otimaju im torbe i nakit.

 

Najviše problema ima na Bajskom groblju, kaže direktorka JKP “Pogrebno” Vesna Prćić.

– U grobljima u gradu, a najviše na Bajskom groblju, ogroman problem su napadi na ožalošćene. Pljačkaši, uglavnom vozeći bicikl, otimaju ljudima torbe i građani zbog toga žive u strahu, čak više i ne idu na groblje. Bilo je slučajeva kidanja lančića, minđuša, fizičkih napada – rekla je Prćićeva.

Pored napada na građane, ona kaže da su veliki problem i stalne krađe. Vandali kradu na desetine buketa, vaza, okvire od slika, kuke sa ploča. 

O NJOJ JE PISAO SVET: Pogledajte kako sada izgleda kućica na nabujaloj Drini (FOTO)

– To ne rade da bi odneli na drugi grob, već da bi zaradili. U Bačkim Vinogradima smo zasadili 100 tuja, a ukradeno nam je 27 – kaže Vesna.

Milomir Ivanović sa Palića na grobnom mestu gde počiva njegova supruga često zatiče nered i počupane sadnice, dok je sa okolnih grobnica u više navrata nestajalo sve što je od bakra i mesinga.

– Očajni smo, više ne znamo šta da radimo i kome da se obratimo za pomoć. Veliku tugu za pokojnicima otežavaju nam huligani kojima ništa nije sveto. Obraćali smo se Mesnoj zajednici, komunalnoj policiji, ali ne vredi. Groblje na Paliću ima više ulaza, a sa druge strane nema ogradu, a oni koji kradu ne poštuju zabranu ulaska sa bicklima i motorima na kojima imaju korpe i sve što ukradu stavljaju u njih i beže- kaže Ivanović.

Vesna Prćić kaže da ne mogu da povećaju broj zaposlenih koji bi čuvali groblja, a grobari nisu čuvari iako uvek reaguju kad primete krađu.