“SRAMOTNA IZJAVA HODŽAJA”: Zamenik kosovskog premijera stvara pakt protiv Srbije

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je sramotna izjava zamenika premijera Kosova Envera Hodžaj da je u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovarao o osnivanju pakta protiv Srbije.

Isa Mustafa
Beta

– Svi treba da znaju da Srbija vodi miroljubivu, pre svega odgovornu politiku – rekla je Zorana Mihajlović za Radio-televiziju Srbije.

Pozvala je Evropsku uniju i druge uticajne međunarodne faktore da hitno vrate Prištinu za pregovarački sto.

– Sada je krajnji trenutak da odreaguju i stvari vrate za pregovarački sto. Srbija je sve vreme, od početka razgovora vezanih za Kosovo, zaista vodila jednu mirnu i staloženu politiku bez obzira na sve provokacije – rekla je Mihajlović.

Ona je kazala da “ono što se trenutno dešava od strane prištinskih vlasti jeste sve, samo ne poziv na mir”.

– To nije dobro za region, ne samo za Srbiju. Trgovinski ratovi i svaka vrsta sukoba ne donose bolji životni standard nijednog gradjana regiona – rekla je Mihajlović.

Očigledno je da iza trgovinskog rata stoje pozivi za druge sukobe, rekla je i dodala da tako nešto ne treba regionu, ni celoj EU.

Hodžaj je ranije izjavio da je u nekoliko navrata, za vreme boravka u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnog Gori, razgovarao s čelnicima tih država o osnivanju pakta koji bi se suprotstavio Srbiji i “njenoj agresivnoj politici”.

On je za zagrebački “Večernji list” to opravdao time što Srbija, prema njegovim rečima, “nastavlja agresivnu kampanju protiv Kosova” i želi da, pored Kosova, destabilizuje celu regiju, što Hodžaj kaže da je rekao i predsednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

– EU i SAD moraju da shvate u kojem smeru idu Balkan i kakav će biti nakon deset godina. Naročito Bosna i Hercegovina, Kosovo i Makedonija. Ako EU i Zapad ne shvataju opasnost srpske politike u tom delu Balkana i ništa ne preduzimaju oko ubrzanja procesa evrointegracija tih zemalja, niko ne zna što će se dogoditi s Kosovom, Makedonijom, a najviše s Bosnom i Hercegovinom – rekao je Hodžaj.