SRBI I GRCI USTALI PROTIV NEPRAVDE: Doneta odluka o suncobranima i ležaljkama na ostrvu Vido

Predstavnici Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva sastali su se u petak sa gradonačelnicom Krfa i dogovorili da ležaljke i suncobrani budu uklonjeni sa plaže na ostrvu Vido, kaže za RTS predsednik udruženja Željko Popović.

Pixabay

Umesto besplatnih ležaljki za turiste koje su postavljene početkom avgusta, na istom mestu će se naći drvene, kao što su bile nekada.

Ležaljke su na Vido postavljene odlukom opštinskih vlasti, u okviru akcije čišćenja ostrva, a koju je naložio gradski odbornik Spiros Nerancis, preneo je portal Enimerosi.

Na ostrvu Vido tokom Prvog svetskog rata nalazila se bolnica u kojoj su se lečili srpski vojnici nakon Albanske golgote, a u mauzoleju koji se tu nalazi sahranjeno je 2.764 srpskih vojnika.

Veliki broj vojnika sahranjen je u moru kod ostrva, u “Plavoj grobnici”.

I u prošlosti je bilo više pokušaja da se Vido pretvori u lokaciju namenjenu turistima, čemu su se gradske vlasti i sami meštani ostrva Krf godinama protivili zbog velikog poštovanja prema srpskim žrtvama.

Prošle godine su takođe postavljene ležaljke i suncobrani, ali su uklonjene posle dva dana, nakon insistiranja i sastanka Udruženja građana za zaštitu Vida sa tamošnjim gradonačelnikom.

NEĆE SE VIŠE “GAZITI TIHIM HODOM”: Plava grobnica postaje turistička plaža?