SRBI I RUSI UHAPŠENI NA KOSOVU: Određen im je PRITVOR, među njima TRUDNICA I MALOLETNO LICE

hapsenje
pixabay.com

Grupi od šest ruskih i pet srpskih državljana, koji su uhapšeni kod Podujeva zbog ilegalnog prelaska administrativne linije između Kosova i Srbije, odredjeno je zadržavanje od 48 časova, a o dalje postupku odlučiće nadležno tužilaštvo posle saslušanja, saopštila je danas Policija Kosova.

 

Granična policija je, kako je saopšteno, angažovala patrole koje su oko 14 časova u blizini granice zaustavile dva kombi vozila sa srpskim tablicama u kojima je bilo 11 osoba za koje se sumnja da su ilegalno prešli granicu.

 
Policija je te mere preduzela pošto je dobila informacije da će grupa stranih državljana ilegalno ući na Kosovo.

Osumnjičeni se nalaze na ispitivanju, a sa slučajem su upoznat dežurni tužilac, Advokatska komora i ruska kancelarija za vezu na Kosovu, saopštila je juče Policija Kosova.

Ruska ambasada potvrdila hapšenje 6 držžavljana na Kosovu

Ruska ambasada u Srbiji potvrdila je danas da je policija na Kosovu uhapsila šest ruskih državljana, javljaju prištinski mediji.

– Čim su ruski državljani uhapšeni, predstavnik ambasade Rusije u Prištini se pozabavio tim pitanjem – izjavio je portparol ruske ambasade Jurij Pičugin, a prenosi “Koha ditore”.

Đurić: Samovolja policije, pritvorene hitno pustiti

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić najoštrije je danas osudio tretman kojem je, ističe, samovoljom pokrajinske policije i pravosuđa, izložena grupa građana Srbije i Rusije, privedena u blizini administrativne linije prilikom posete Kosovu i Metohiji.

Đurić je u pisanoj izjavi medijima osudio i pokušaje političke zloupotrebe ovog slučaja i uputio zahtev da oni hitno budu pušteni.

Grupi je određena mera zadržavanja od 48 sati, a njihovo oslobađanje se namerno odlaže pod izgovorom da sud ima previše posla da bi se bavio njihovim slučajem. Naglašavam da je među privedenima jedna trudnica i jedna maloletna osoba, što ovo sasvim nepotrebno traumatizovanje srpskih i ruskih državljana čini još nečovečnijim – naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

Naznačio je i da je Kancelarija za KiM, posredstvom oficira za vezu i u saradnji sa ruskom diplomatsko-konzularnom mrežom, pružila privedenima svu neophodnu pravnu pomoć.