Matematička ekipa Srbije osvojila je četiri srebrne i dve bronzane medalje na 58. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Brazilu, dok je na 48. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, koja je održana u Indoneziji, naša ekipa ostvarila još jedan veliki uspeh, osvojivši jednu zlatnu i četiri srebrne medalje!

 

Srebrne medalje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi osvojili su učenici Matematičke gimnazije Beograd Marko Medvedev, Ognjen Tošić, Aleksa Milojević i Pavle Martinović, dok su bronzane medalje osvojili učenici iste škole Jelena Ivančić i Igor Medvedev.

Na takmičenju koje je održano od 12. do 23. jula, učestvovale su ekipe iz 111 zemalja, a Srbija je ekipno osvojila 18. mesto.

Ekipa Srbije vraća se u u utorak, 25. jula u 19.20.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je učenicima Matematičke gimnazije u Beogradu osvajanje medalja na 58. međunarodnoj matematičkoj olimpijadu u Brazilu.

Srbija je danas ponosna, jer ste pokazali da su želja za obrazovanjem i predan rad siguran put ka uspehu. Vi ste primer Srbije kakvu stvaramo: obrazovane, posvećene i međunarodno konkurentne. Svoj uspeh ostvarili ste u najjačoj svetskoj konkurenciji i to svojim znanjem i talentom, navela je Brnabić u čestitki, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

S druge strane,  vođa tima Božidar Nikolić sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu saopštio je ekipa Srbije na 48. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike ostvarila veliki uspeh, osvojivši jednu zlatnu i četiri srebrne medalje!

 

Zlatnu medalju osvojio je Dušan Đorđević iz Matematičke gimnazije iz Beograda.

Srebrne medalje osvojili su Marko Šušnjar i Vuk Radović iz Matematičke gimnazije iz Beograda, i Novak i Bogdan Stanojević iz gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša, navedeno je saopštenju dostavljenom Tanjugu. 

Samo još jednom u istoriji učešća Srbije na ovom takmičenju je ostvaren ovakav uspeh (Padova, Italija, 1999.). Sa druge strane ovo je peta zlatna medalja za Srbiju na do sada održanim olimpijadama, navodi se u saopštenju. 

Ekipu Srbije su vodili Veljko Janković sa Instituta za fiziku u Beogradu i dr Božidar Nikolić sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. loading...