Srbi su na listi NAJVIŠIH LJUDI na svetu, zauzeli JAKO, JAKO DOBRU POZICIJU: Evo na kom smo mestu!

Brada
Pixabay.com

Muškarci iz Holandije i žene iz Letonije najviši su na planeti, pokazala je nova studija.

 

Muškarci iz Srbije nalaze se na osmom mestu liste najviših na svetu, dok su žene na petom. Visoko su kotirani i muškarci iz Bosne i Hercegovine (6.) i Hrvatske (7.)

Muškarci i žene iz Švesdke nekada su zauzimali prvo mesto, ali sada su na drugom mestu. Muškarci iz Holandije visoki su u proseku 182,5 cm i gotovo deset centimetara viši, nego što su nekadašnji rekorderi Šveđani bili pre 100 godina.

Letonke su takođe više 10 centimetara od Šveđanki nekada, koje su takođe pre jednog veka držale prvo mesto. Sada ni muškarci ni žene iz Švedske nisu na listi deset najviših naroda.

S druge strane, muškarci iz Istočnog Timora su najniži na svetu – u proseku imaju samo 160 cm, dok su najniže žene na planeti iz Gvatemale – 149 cm.

Istraživanje koje su sproveli naučnici Imperijal koledža u Londonu koristili su podatke iz većine država sveta i pratili promene u prosečnoj visini muškaraca i žena između 1914. i 2014. godine.

Među otkrićima objavljenim u časopisu “eLife”, otkriveno je da su u poslednjih 100 godina najviše porasli iranski muškarci i južnokorejske žene.loading...