SRBIJA BELEŽI RAST BROJA OBOLELIH: Očekivano, najviše u Beogradu, ali i u ova ČETIRI GRADA

U toku poslednjih dana, u Srbiji je zabeležen porast broja obolelih od koronavirusa. Iako je rizik od obolevanja i dalje jedan od najnižih na nivou Evrope, moramo da damo sve od sebe da se ne zarazimo i da to ne prenesemo na druge, istakla je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

Pixabay.com

“Topografski gledano, 54 odsto zaraženih osoba u poslednja 24 sata je sa područja Beograda, slede Kragujevac, Niš, Vranje, Kraljevo, a imamo i područja gde više dana nije detektovan virus”, rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

U “Dragiši Mišoviću” trenutno se nalazi jedno dete i jedna majka, kao i jedna trudnica pozitivna na koronavirus.

U osnovnim i srednjim školama ukupno je registrovano 80 zaraženih đaka, od čega 28 u srednjim školama, a ostali su iz osnovnih škola.

U osnovnim školama detektovana su dva klastera prenosa virusa sa deteta na dete, jedan u Beogradu i jedan u Kragujevcu, a u srednjim školama je registrovan jedan klaster u Beogradu.

Sva deca su imala blaže forme bolesti. U toku prošle nedelje ukupno je prijavljeno 18 đaka koji su bili pozitivni. Čak 180 đaka nije pohađalo nastavu zato što su bila u samoizolaciji zbog porodičnog kontakta.

“U toku poslednjih dana beležimo porast broja obolelih. Ako gledamo rizik obolevanja na nivou Evrope, mi i dalje imamo jednu od najnižih stopa, sa oko osam obolelih na 100.000 i na nama je da to održimo”, istakla je zamenica direktora Instituta “Batut”.

Ako gledamo zemlje u regionu, epidemija bukti u svim zemljama dok je kod nas povoljnija epidemijska situacija, ali i ovde se beleži trend porasta, koji je i očekivan zbog jesenjih respiratornih infekcija.

“Ključni je momenat da damo sve od sebe da sprečimo da se zarazimo i da to prenesemo na druge”, istakla je Kisić Tepavčevićeva.

Podneto 105 prekršajnih prijava

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da je Beograd u Srbiji najveći grad i srazmerno tome je i najveće žarište. Kao i u drugim glavnim gradovima, donose se mere skraćenja radnog vremena ugostiteljskih i drugih objekata.

“Svi veliki gradovi su posebno ugroženi i zato i u Beogradu posvećujemo pažnju sprečavanju širenja virusa na mestima gde se to najčešće javlja, a to su javni prevoz i restorani, zbog čega smo pojačali inspekcijski nadzor”, rekao je Vesić.

Ukupno je podneto 105 prekršajnih prijava sudiji za prekršaje, rekao je zamenik gradonačelnika.

“Nema zaraženih koji dolaze iz privrednih subjekata, već isključivo iz sektora usluga. Ne smemo da dozvolimo da privreda opet stane i zato apelujemo da se poštuju mere, a to znači obavezno nošenja maski u zatvorenom prostoru, javnom prevozu, a da je to moguće, pokazali su vrtići i škole, gde nije bilo povećanja broja zaraženih”, istakao je Vesić.

Apelovao je na sve Beograđane da se pridržavaju mera, da se ne ide na žurke, da čuvamo sebe i druge i na taj način ćemo izbeći i strože mere.

Zamenik gradonačelnika Beograda rekao je da će građani preko Vajber aplikacije moći da šalju fotografije ugostiteljskih objekata koji krše mere i radno vreme i da će to pomoći inspekcijama da reaguju.

Vesić je pozvao i medije da izveštavaju o kršenju mera, jer, kako kaže, činjenica je da neki objekti ne poštuju radno vreme, da rade duže od jedan sat posle ponoći, kao što ima i onih koji najavljuju žurke, a nemaju ni dovoljno prostora da prime sve te ljude.

“Bez obzira na povoljniju epidemijsku situaciju koju smo imali prethodnih nedelja, učestalost obolevanja zavisi isključivo od nošenja maski na pravilan način. Osnovna mera je nošenje maski u zatvorenom prostoru, a preporučuje se i na otvorenom, posebno ako ne možete da obezbedite distancu. Zabranjeno je okupljanje više od 30 ljudi, osim na kulturnim manifestacijama, gde organizatori moraju da obezbede distancu. Takođe, od sutra se ograničava rad ugostiteljskih objekata i prodavnica na 23 sata”, ponovila je mere koje su stupile na snagu Kisić Tepavčevićeva.loading...