Srbija i Slovenija dele Titovu imovinu: Mi tražimo maršalove automobile i vilu na Bledu, a Ljubljana…

Bled
Wikipedia/Zoliverz

Premijeri Srbije i Slovenije Aleksandar Vučić i Miro Cerar dogovorili su naredne korake u rešavanju pitanja nasleđa bivše Jugoslavije.

 

Vučić je na konferenciji za novinare posle sednice dve vlade rekao da Srbija potražuje automobile Josipa Broza Tita i vilu na Bledu, a Slovenija umetnine, te da će ta pitanja biti rešena u prijateljskom duhu.

– Nemamo velikih problema, rešavamo pitanja od diplomatsko-konzularnih predstavništava, do većih problema sa Beogradskom i Ljubljanskom bankom u Njujorku. Mi gledamo kako nama Titova vozila da se vrate, neki muzeiji, vila na Bledu, a Slovenija kako da se veći broj umetničkih dela vrati u tu zemlju. Mi bismo to rešili bilateralno, a ne kroz sukcesiju. To ide u dobrom smeru, u prijateljskom duhu – rekao je Vučić.

Cerar je rekao da dve zemlje sarađuju po pitanju arhivskih dokumenata, da se ti arhivi polako prenose u Sloveniju, kao i u oblasti uređenja zajedničke imovine i prenosa konzularno-diplomatskih predstavništava.

– S tim procesom ne smemo stati, moramo ga intenzivirati, da se te stvari konačno urede. Saradnja sa Srbijom će podstaći bolju saradnju i sa drugim zemljama bivše Jugoslavije – rekao je Cerar.

On je istakao da će Slovenija dobiti 43 originalna međunarodna sporazuma iz Arhiva Srbije, te da je postignut dogovor o digitalizaciji jugoslovenskog arhiva, što je zajedničko nasleđe.