Srbija i Turska ‘na nogama’: SIRBISTAN GLAVNA TEMA u turskim medijima

Srbistan
Screenshot

Dok oštre reči razmenjuju zvaničnici iz Moskve i Ankare i Turska i Srbija imaju problem, koji rešavaju slanjem ambasadora na konsultacije.

 

Novinski napisi u turskoj štampi koji govore o srpskim snajperima i špijunima koji rade za Kurde vrlo lako su uzburkali odnose dve zemlje koje inače obe strane opisuju “kao bolje nego ikad”.

Sirbistan je ključna reč u naslovima turskih novina – dnevni list Sabah piše o srpskim snajperistima koje su angažovale kurdske snage. Dnevnik Sabah donosi i detalje da su snajperisti unajmljeni za likvidiranje turskih generala ali i da je nekoliko njih likvidirano.

Upravo zato, ambasadori u Ankari i Beogradu išli su na razgovore u tursko i srpsko ministarstvo spoljnih poslova. Najviši turski diplomata dan posle razgovora sa zemljom domaćinom tvrdi da saradnja postoji.

Turska i Srbija su ozbiljne države, pažljivo prate ovo pitanje i sarađuju. Naš ministar policije je dao izjavu da jesu uhapšeni neki inostrani državljani, ali da su samo spekulacije da su u pitanju Srbi. Institucije dve države su razmenile informacije o tim spekulacijama koje nisu konkretne informacije – rekao je ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj.

Potpredsednik srpske vlade demantuje još jednu aferu iz turske štampe – da je u oblasti gde deluje Radnička partija Kurda, uhapšen srpski tajni agent koji se predstavljao kao novinar.

– To što se tiče špijuna je brzo demantovana jer je priča čista naučna fantastika. Radi se on nekom snimku napravljenom pre dve godine, prilikom hapšenja neke turske državljanke i nema veze sa nama. Sigurno da pojedinim krugovima i u Srbiji i u Turskoj ne odgovaraju dobri odnosi između dve zemlje jer ovo je period najboljih mogućih odnosa Ankare i Beograda – navodi potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

Stručnjaci kažu da su nagli usponi i padovi u odnosima država sasvim uobičajeni.

S jedne strane ekonomija pokazuje neke pozitivne znake, međusobni susreti govore o visokom nivou političkog dijaloga, ali s druge strane moramo imati svest o jednoj vrsti predrasuda koja potiče iz istorijskog konteksta, ali i čestih emotivnih nastupa pojedinih turskih zvaničnika – ističe Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku.

Do tačke ključanja u odnosima Beograda i Ankare dovela je izjava tadašnjeg turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana data u Prizrenu u oktobru 2013. godine. Usledilo je objašnjenje da je izjava da je Kosovo Turska, a Turska Kosovo – izvučena iz konteksta.