SRBIJA IZLAZI IZ TREĆEG TALASA? Kon odgovorio na pitanje koje muči sve – da li se epidemija privodi kraju?

Printscreen Youtube/RTS

Kršenje mera vrlo destimulitavno deluje na lekare, to je neki prkos i inat, služi samo sa obaranje morala zdravstvenih radnicima – rekao je jutros Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. On je rekao da trenutno mi uopšte nismo u lošoj epidemijskoj situaciji, da izlazimo iz druge grbe trećeg talasa, i da određeni pokazatelji govore da se situacija smiruje i da će brojevi ići ka smanjenju.

Na pitanje da li može da se stane kršenju mera na put, rekao je:

Ne znam. Mislim da neka sila ne dolazi u obzir.

Kon je rekao da su brojevi i dalje visoki ali da imamo stabilizaciju na visokom nivou.

– U Beogradu se vidi jasan pad. Sa druge strane trebalo je nekome omogućiti da radi. Ljudi koji su posetioci bašta ugostiteljskih objekata, treba da koriste maske  u vreme kada ne konzumiraju hranu i mora da bude razmak između stolova. Mora da bude razređenje stolova. Konobari i svi oni koji rade moraće da  upozoravaju goste – kazao je Kon.

Dodao je i da se smanjuje broj zaraženih đaka.

Stalno se razmišlja o tome da se škola aktivira, s tim da treba znati da se u nekim zemljama aktivirala nastava pa došlo opet do zaražavanja.

Rekao je da je Beograd lider u vakcinisanju a da je loša situacija u Pazaru i Tutinu.

Ko ne odabere da se vakciniše odabrao je virus. Da li će dobiti za nedelju dana, za mesec dana. Virus je sa nama, on će opstati – rekao je dr Kon.

On je na pitanje da li se bliži vraćanje životu pre pandemije, rekao da Srbija nije u lošoj situaciji i da pokazatelji ukazuju na to da se pandemija smanjuje.

Ukoliko ostane postojeća situacija i trenutni trend vakcinacije, postojeća situacija bi trebalo da traje još dva meseca.