SRBIJA JE DOBILA NOVOG PREDSEDNIKA: Evo šta je Vučić rekao pošto je položio zakletvu!

Aleksandar Vučić
Printscreen/Youtube

Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu i time preuzeo dužnost predsednika Srbije u narednih pet godina.

 

Srbija je tako dobila novog predsednika, a svečanosti polaganja zakletve prisustvovao je odlazeći predsednik Tomislav Nikolić, bivši predsednici Milan Milutinović i Zoran Lilić, predsednik RS Milorad Dodik, patrijarh SPC Irinej, beogradski nadbiskup Stanslav Hočevar, beogradski muftija Mustafa Jusufuspahić, kao i predstavnici Vlade Srbije i diplomatskog kora. Događaju je svedočila i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, kao i predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić obučena u plavu odoru sa lancem na kojem je grb Srbije.

 
U sali su bili prisutni i Vučićevi roditelji, Angelina i Anđelko, i njegova deca, sin Danilo i ćerka Milica.

Nekoliko minuta trajao je aplauz u skupštinskoj sali nakon što je predsednica parlamenta Maja Gojković pročitala izveštaj o sprovedenim predsedničkim izborima na kojima je Vučić pobedio u prvom krugu.

Vučić je zakletvu položio nad Ustavom, čiji je poseban primerak napravljen za ovu priliku, a ispod Ustava Srbije na govornici u parlamentu nalazila se i verna replika Miroslavljevog jevanđelja. Vučić je zakletvu položio držeći desnu ruku na Ustavu Srbije, koji mu je dala predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić. Potom je hor otpevao himnu Srbije “Bože pravde”.

Više hiljada pristalica ispred parlamenta

 
Ispred zgrade parlamenta bilo je okupljeno više hiljada pristalica SNS koje daju podršku Vučića prilikom preuzimanja nove dužnosti. Vučić je pozdravio okupljene i poručio im da najviše na svetu voli Srbiju i da sve njih veoma voli i da će narod uvek voleti. Uz povike “Živela Srbija”, Vučić im se zahvalio na podršci i veličanstvenom dočeku, obećao da će braniti i čuvati stabilnost i budućnost i da će se boriti za svu decu kao za svoju.

Nemojte da gledate unazad, gledajte unapred. Gledajte u zemlju svoje dece, a ne u zemlju svojih dedova. Ponosan sam na hiljade radnih mesta, na mostove, na kilometre puteva koje smo izgradili. Mnogo toga je pred nama što moramo zajednički da uradimo, a kao predsednik Srbije obećavam da ću u vaše ime čuvati mir i stabilnost, čuvati i braniti bezbednost naše zemlje i naše dece. Da ću uvek voleti vas, narod i građane Srbije i da ću se boriti za vašu decu, kao i za moju – kazao je Vučić.

On je citirao Lao Cea kada je rekao da “vam snagu daje ljubav koju vam neko pruža, a ono što vam daje hrabrost je ljubav koju vi pružate”.

Ja sam hrabar čovek i najviše na svetu volim Srbiju – kazao je Vučić.

U Skupštinu Srbije pešice je bio došao odlazeći predsednik Srbije Tomislav Nikolić. U parlament je bio prisutan i patrijarh SPC Irinej.

Skupština Srbije prethodno je konstatovala je ostavku Aleksandra Vučića koju je podneo juče zbog preuzimanja dužnosti predsednika Srbije.