SRBIJA IMA NOVU VLADU: Skupština i zvanično izabrala Anu Brnabić!

Ana Brnabić
dnevno.rs/kolaž

Skupština Srbije je većinom od 157 glasova, poverila mandat premijerki Ani Brnabić i izglasala novu Vladu Srbije.

 

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras raspravu i počeli glasanje o novoj Vladi Srbije. Poslanici su o izboru Vlade, u kojoj će biti 18 ministarstava i tri ministra bez portfelja, glasali javno prozivkom.

Po završteku glasanja, članovi nove vlade i premijerka su položili zakletvu, a potom ese parlamentu obratila premijerka Brnabić.

Sednica je počela juče kada je mandatarka Brnabić izložila program i ciljeve Vlade i kao prioritete istakla digitalizaciju, obrazovanje, pospešivanje preduzetništva i nastavak ekonomskih reformi i kursa prethodne Vlade koju je predvodio Aleksandar Vučić.

Podršku Vladi i programu najavili su poslanici vladajuće većine osim Jedinstve Srbije (JS) koja je negodovala zbog seksualne orijentacije Ane Brnabić.

Šef JS Dragan Marković je rekao tokom rasprave u Skupštini da protiv nje lično nema ništa, ali da ipak ne može da joj da podršku i da je za funkciju premijera potrebno da postoji “jedna određena biografija”.

Protiv mandatarke ranije se izjasnio i lider Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić koji je podržavao Vladu Aleksandra Vučića. Zukorlić nije učestvovao u raspravi u parlamentu.

Opozicija je tokom rasprave kritikovala ekspoze mandatarke navodeći da predstavlja spisak lepih želja i izveštaj o radu prethodne vlade i ocenjujući da će nova vlada biti vlada kontinuiteta i loše politike Aleksandra Vučića.

Oni su izrazili sumnju i da je Ana Brnabić uopšte predložila i jednog ministra, te je nazivali “fikusom i ženskim Mirkom Cvetkovićem”, i isticali da neće imati politički legitimitet.

Vlada Ane Brnabić ako izdrži ceo mandat trebalo bi da traje naredne tri godine, a ne četiri, s obzirom da je prethodnih godinu dana premijer bio Aleksandar Vučić.

On je podneo ostavku na premijersku funkciju pošto je izabran za predsednika Srbije, a potom mandat za sastav Vlade poverio Ani Brnabić, koja je u njegovoj vladi bila ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu.