SRBIJA JE NA NOGAMA: Protesti građana se više NE MOGU ZAUSTAVITI!

Gradjani su ustali u Beogradu i gradovima širom zemlje uz podršku više stotina profesora i saradnika univerziteta i njihovi protesti više se ne mogu zaustaviti, rečeno je večeras na početku protesta "Jedan od pet miliona" u Beogradu.

Beta

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić rekao je da je dužnost univerziteta da se stave na raspolaganje gradjanima i pozvao sva strukovna udruženja da im se pridruže.

“Pozivam sve koji pripadaju eliti znanja da se pridruže gradjanima”, rekao je Čupić i dodao da se “ne sme ćutati dok oluja samovoljnika ruši sve pred sobom”.

On je rekao da samo gradjani i opozicija mogu da nateraju predsednika Srpske napredne stranke i Srbije Aleksandra Vučića na ostavku i pozvao gradjane da budu uporni u takvom zahtevu.

“Ovo je istovremeno i čas demokratije i za sve buduće vlasti”, rekao je Čupić.

On je ocenio da se Vučić ponaša kako to čine diktatori sa karteristikama tiranina, jer je vladavinu prava pretvorio u “vladavinu lične samovolje”.

Čupić je čestitao gradjanima na protestu što su ustali protiv “uzurpatora vlasti”.

Sudija Zoran Ivošević naglasio je da je Vučić suspendovao vladavinu prava, tako da nema pravne države, jer je ona sada potčinjena ličnim porivima ljudi na vlasti.

Prema njegovim rečima, Vučić je izneverio Ustav jer je preuzeo nadležnosti sve tri grane vlasti – izvršne, sudske i parlamentarne.

“Da bi se Srbiji vratio Ustav neophodno je da Vučić da ostavku”, ocenio je Ivošević.

Jedna od organizatora Jelena Anasonović rekla je da ih neće umiriti hapšenje nalogodavca za napad na novinara Milana Jovanovića, jer je to vlast znala od samog početka.

“Sve vreme Vučić je znao ko je nalogodavac, ali je to rekao kada mu je odgovaralo da izigrava državu,” rekla je Anasonović.

Vučić je juče na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je zbog sumnji da je naložio napad na novinara Milana Jovanovića uhapšen predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović.

Nakon obraćanja govornika, koje je za razliku od prethodnih protesta kasnilo, počela je protesna šetnja centralnim beogradskim ulicama.