‘Srbija je nastala iz vere napravljene od krvi i suza’

Aleksandar Vučić
Beta

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić održao je danas u Kragujevcu Sretenjsku besedu povodom Dana državnosti i kazao da je Srbija nastala iz "vere napravljene od krvi i suza".

 

Vučić je na svečanoj akademiji u Staroj skupštini Kragujevca, rekao da srpski narod nije imao nikakav racionalan razlog za veru kada je odlučio da bude slobodan i stvarao državu 1804. i 1835, jer je ta vera nastala u bedi i ropstvu.

“Pokazalo se da je vera napravljena od krvi i suza najčvršća i najjača tvorevina i iz nje je nastala Srbija, iz nje smo svi mi nastali”, kazao je Vučić.

SRETENJE, čudesan praznik: Devojke, evo kako da danas saznate za KOGA ĆETE SE UDATI

Premijer je u besedi podsetio na dva velikana srpske istorije, rekavši da može da se kaže da je Kararđorđe bio sloboda, a Miloš Obrenović država, i da smo na Karađorđu naučili šta je etika, a na Milošu šta je politika.

“Danas hoću da govorim i o Karađorđu i o Milošu i modernoj Srbiji, onome što je bilo i onome što je pred nama ….”, rekao je premijer.

“Karađorđe je postupao herojski, Miloš istorijski, pa ako se moralo radio je i ispod ličnog i narodnog dostojanstva, ali narod Srbije i Srbija su uvek u tim situacijama bili na dobitku”, podsetio je Vučić, povodom donošenja prvog Ustava Kneževine Srbije 15. februara 1835. godine.

Premijer je rekao je da Srbija danas ponovo ima svoje poreklo, svoju veru, stvorenu kroz suze.

Ustav koji je ‘zapalio’ Evropu: Da je OVAJ dokument ostao na snazi, Srbija bi danas bila Francuska?

“Dobro je što danas kao i onda znamo šta treba da radimo da bi postojali. Znamo da nam za to treba mudrost, znanje, da se uzdamo u sebe i sami svoj posao završavamo, da nam je potrebna Karadjordjeva hrabrost, Miloševa mudrost. Zahvaljujući tome Srbija ponovo radi na sebi, znamo da su pravda i život mogući na zemlji”, rekao je premijer.

Dodao je da samo da samo ujedinjena zemlja mogla i može da ide napred, kako nekada, tako i danas.

Svečana akademija pod nazivom “I Univerzitet… i knjiga…”, počela je intoniranjem himne Srbije “Bože pravde”, a bili su prisutni predstavnici Skupštine Srbije, ambasador Kine Li Mančang, gradonačelnici Beograda i Kragujevca, akademici i drugi.