Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas u Nišu da su nadležni spremni da hitno reaguju i zaštite građane i imovinu ukoliko Srbiju budu zahvatile dodatne obilne padavine.

 

Stefanović je rekao i da će, ukoliko bude potrebe, u zaštiti stanovništva i imovine biti angažovan i Rusko-srpski humanitarni centar.

On je precizirao da su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Vojska Srbije i drugi državni organi spremni da hitno reaguju ukoliko Srbiju bude zahvatio kišni talas sa mogućim padavinama od 30 litara vode po kvadratnom metru.

– Situcija se prati iz sata u sat i na svaku promenu se upućuju ili dodatne snage ili se postojeće pravovremeno rasporedjuju na terenu – rekao je Stefanović prilikom obilaska Vatrogasno-spasilačkih jedinica.

On je kazao da vremenske prognoze ukazuju da će “udarnim talasom koji se očekuje u narednih 36 sati biti ugrožen istok zemlje – Bor, Zaječar i Pirot, kao i mesta koja su već zahvaćena poplavama – Čačak, Lučani i Kraljevo”.

– Na zadatku zaštite od poplava u Nišu danas imamo novih 50 pripadnika Žandarmerije, pored ljudi iz sektora za vanredne situacije koji dežuraju već nekoliko dana u pojačanom broju – izjavio je on.

Prema njegovim rečima, te snage iz Niša mogu vrlo brzo da zaštite stanovništva čitavog regiona.

Stefanović je najavio da će sa predstavnicima grada i Policijske uprave ragovarati o ukupnoj bezbednosti u Nišu, “pošto je taj grad kao i region veoma značajan za čitavu zemlju”.

On je izrazio zadovljstvo što se bezbednost u Nišu “dodatno poboljšava” najavivši da će “ukoliko bude potrebno policijska uprava dobiti i neka pojačanja”.