SRBIJA KUPOVALA NEPROVERENE VAKCINE: Novi zakon o medicinskim sredstvima sprečiće uvoz OPASNIH LEKOVA!

Skupština
Printscreen

Poslanici vladajuće većine, ali i opozicije danas su u Skupštini Srbije uglavnom pozitivno ocenili predloženi zakon o medicinskim sredstvima koji donosi usaglašavanje s propisima EU da bi se onemogućio uvoz nekvalitenih i nesigurnih medicinska sredstva.

 

Poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević je rekao u debati da će to biti jedan od zakona po kojem građani mogu da vide dobrobit priključenja Srbije EU i prihvatanja evropskih standarda u lečenju i tretiranju pacijenta.

– Kao lekar sam svedok da smo pre 20 do 30 godina dobili sredstva iz azijskih zemalja koja smo davali građanima, a za koja sam lično izrazio sumnju u kvalitet, i vreme je pokazalo da nisu bila adekvatna. Ovaj zakon neće dozvoljavati takve stvari i pokazuje da je dobro što idemo ka EU i što prihvatamo njihove standarde – rekao je Milisaveljvić.

On je podsetio da je od 96 prijava na sumnju kvaliteta medicinskih sredstava 70 odsto poreklom iz zemalja van EU, a da je 96 odsto povučenih sredstava zbog defekta kvaliteta takođe iz zemalja koje nisu članice EU.

Milisavljević je međutim istakao da moraju da se proveravaju i preparati koji dolaze iz EU, i da im “ne treba dati blanko poverenje”.

On je skrenuo pažnju Ministarstvu zdravlja i ministru Zlatiboru Lončaru da mora da se spreči sve veća prodaju medicinskih sredstava i lekova na pijacama.

Lončar mu je odgovori da je zakon garant da se više na pijaci ne mogu pojavljivati lekovi i medicinska sredstva.

Šefica poslaničke grupe Pokret za spas Srbije Nova Srbija Sanda Rašković Ivić rekla je da je zakon dobar, ali da bi bilo dobro da se usaglasi sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Ona je kazala da je i sama kao lekar bila svedok “javašluka”, ali i “neprofesionalnosti” pri ispitivanju lekova i medicinskih sredstava.

Poslanik Liberalno demokratske partije Žarko Korać rekao je da je predloženi zakon “iznuđen” kao reakcija jer je u Srbiji “započeo haos na tržištu lekova i medicinskih sredstava”.

On se osvrnuo na slučaj sve slabije imunizacije, vakcinacije gradjana, i pomenuo i “veru u čarobne napitke” što je ocenio kao posledicu zapuštenosti društva.

On je kazao da bi društvo moralo da vodi akciju i zalaže se za vakcinaciju, a ne da “dodjemo u situaciju da drhtimo jer će nam deca umirati i da će šarlatani u javnosti biti uticajni”.

– Gledam svoje kolege, lekare, i to ugledne lekare koji se bave imunologijom, oni su prosto u defanzivi u tim javnim raspravama, pošto niko nije na njihovoj strani – rekao je Korać.

Zamerke na predloženi zakon je iznela poslanica Pokreta Dosta je bilo Branka Stamenković koja je navela da građani verovatno u ovoj raspravi očekuju da poslanici pričaju o rešavanju konkretnih problema poput tog da 83-godišnjak koji ima oštećenje sluha 65 odsto, nema pravo na slušni aparat o trošku RFZO, jer je “negde propisano” da oštećenje mora biti 70 posto da bi dobio aparat.

– Nažalost, ovaj zakon o medicinskim sredstvima ne bavi se takvim situacijiama. Takve situacije predmet su uredjenja zakona o zdravstvenoj zaštiti i zakona o zdravstvenom osiguranju koji, iako su prošli javnu raspravu, još nisu došli u skupštinsku proceduru –rekla je Stamenković.

Kako je dodala, umesto toga šalje se zakon kojim se uređuje promet, uvoz i izvoz prodaja medicinskih sredstava, a “valjda da bi svi građani kojima je sluh oštećen manje od 70 odsto imali gde da iz svog džepa kupe slušni aparat ili drugo pomoćno medicinsko sredstvo”.