Odluka o izručenju Ramuša Haradinaja Srbiji zbog sumnje da je izvršio ratne zlocicne na Kosovu i Metohiji odložena je za 6. april.

 

U sali broj 13 Apelacionog suda u Kolmaru nešto posle devet časova počelo je ročište na kojem se odlučivalo o zahtevu Srbije o izručenju bivšeg kosovskog premijera i lidera OVK Ramuša Haradinaja, koji se tereti za ratne zločine nad srpskim i drugim nealbanskim stanovništvom.

 
Haradinaj je stigao u sud sa desetak minuta zakašnjenja, prenosi Tanjug.

U punoj sali bio je prisutno stotinak pristalica Ramuša Haradinaja.

Apelacioni sud u Kolmaru ima tri opcije u svom odlučivanju, tako da može da naloži prikupljanje dodatnih informacija i zatraži dalje razmatranje slučaja na sledećoj sednici, takođe može da da pozitivno mišljenje o zahtevu Srbije za izručenje ili da se sa njim ne saglasi, navela je ranije portparolka suda Sandra di Rosa u izjavi za Tanjug.

Prema njenim rečima, ukoliko Apelacioni sud u Kolmaru da negativno mišljenje o zahtevu Srbije, izručenje Haradinaja neće biti moguće.

Posle toga, Haradinaj će biti slobodan da napusti Francusku, a Srbija ne bi imala pravo da se žali na odluku.

Ukoliko pak Apelacioni sud utvrdi da su ispunjeni uslovi za izručenje Haradinaja, konačnu odluku o izručenju doneće francuska vlada, navela je portparolka suda u Kolmaru.