SRBIJA NA KORAK OD LEKA?! Razmatra se mogućnost da se RUSKA VAKCINA PROIZVODI KOD NAS

Redovi ispred kovid ambulanti se ne smanjuju. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije sve više gradova i opština uvodi vanrednu situaciju, a takvu odluku juče su donele još tri opštine Apatin, Kula i Lebane.

Pixabay.com

Da se situacija umiri, trebalo bi da pomognu i nove protivepidemijske, restriktivnije mere koje stupaju na snagu u petak. Mnogo se očekuje i od vakcine, a Srbija je u poslednjih nekoliko dana pravi velike korake i u tom smeru.

Kompanije “Fajzer”i “Biontek” predale su Agenciji za lekove i medicinska sredstva neophodnu dokumentaciju za registraciju vakcine u našoj zemlji.

Vakcina je dobila dozvolu za primenu u Velikoj Britaniji, a Britanaci bi protiv koronavirusa mogli da otpočnu vakcinaciju već od sledeće nedelje. Prema poslednjim podacima, ona ima učinak od 95 odsto.

Direktorka Odeljenja za zdravstvo Evropske investicione banke Felistijas Ridl rekla je da je “Fajzer-Biontek” vakcina testirana na 43.000 pacijenata što je, prema njenim saznanjima, među prvih deset najmasovnijih ispitivanja do sada.

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da su u toku pregovori između nadležnih institucija Rusije i Srbije o isporuci ruske vakcine “Sputnjik 5” Srbiji, kao i da u Srbiju uskoro stiže određena količina tih vakcina za laboratorijsku kontrolu.

Bocan-Harčenko kaže da se razmatra i mogućnost da se “Sputnjik 5” proizvodi u Srbiji.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je registrovano 7.919 novozaraženih, od posledica koronavirusa preminule su 52 osobe.