Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas, povodom upada jedinica Rosu na sever Kosova i hapšenja četvorice Srba u Kosovskoj Mitrovici, da se do rešenja za pitanje Kosova ne može doći bez Srbije, a da Srbija neće popustiti pred ucenama i silom koje demonstrira Priština.

“Trgovinski rat koji Priština vodi protiv Srbije i današnji upadi specijalnih snaga kosovske policije na sever Kosova neće promeniti poziciju Srbije u pregovorima sa Prištinom ni za pedalj, i s tim treba da računaju i prištinski funkcioneri, kao i svi u međunarodnoj zajednici koji njihove poteze odobravaju”, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da ekonomska blokada i upotreba sile, čime se služi Priština, mogu trajno da naruše poverenje u dijalog, u dobre namere međunarodne zajednice, i da ponište sve što je urađeno u pokušaju da se dođe do kompromisa o Kosovu i budućim odnosima srpskog i albanskog naroda, saoptio je njen kabinet.

Mihajlović je rekla da je Srbija “nereagovanjem na provokacije” pokazala da je odgovoran i ozbiljan partner, ali da su za dijalog potrebne dve strane.

“Zato očekujemo da Priština odmah prekine s nasiljem, pretnjama i blokadama, a od međunarodne zajednice i Kfora da pokažu da su u stanju da Srbima na Kosovu garantuju bezbednost, jer su svojim mandatom za to odgovorni”, rekla je Mihajlović.