Srbija će od Haškog tribunala zatražiti da se do posle izbora odloži izricanje presude lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju zakazano za 31. mart, pišu "Novosti" u izdanju od ponedeljka, 15. februara.

 

Kako list saznaje, u izveštaju koji će Beograd do 15. marta dostaviti Haškom tribunalu biće izneseni argumenti protiv izručenja Šešelja u toku predizborne kampanje.

Razlozi za takvu odluku su, kako je navedeno, to što bi hapšenje Šešelja i izricanje presude protiv njega moglo da izazove političku nestabilnost u zemlji u periodu predizborne kampanje.

NIKOLIĆ: Ako je priznanje Kosovo uslov za članstvo u EU, ne moraju ni da nas prime!

“Novosti”, međutim, dodaju da državni vrh Srbije ne očekuje da će Tribunal odložiti i presudu Šešelju.

S druge strane, “Danas” piše da postoji mogućnost da lider radikala ne prisustvuje izricanju presude u Haškom tribunalu, ako presuda bude osobađajuća ili kazna bude manja od 12 godina zatvora, koliko je on otprilike proveo u pritvoru tog suda.

Taj dnevnik saznaje i da predsednik Haškog tribunala Karmel Adjijus neće ponovo prijaviti Savetu bezbednosti UN da Srbija ne sarađuje s tim sudom u postupku koji se vodi protiv tri člana Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića, koji su osumnjičeni za uticaj na svedoke tokom procesa protiv Šešelja.loading...