Srbija od Haškog tribunala traži da se presuda Šešelju izrekne posle izbora

Šešelj
Beta

Srbija će od Haškog tribunala zatražiti da se do posle izbora odloži izricanje presude lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju zakazano za 31. mart, pišu "Novosti" u izdanju od ponedeljka, 15. februara.

 

Kako list saznaje, u izveštaju koji će Beograd do 15. marta dostaviti Haškom tribunalu biće izneseni argumenti protiv izručenja Šešelja u toku predizborne kampanje.

Razlozi za takvu odluku su, kako je navedeno, to što bi hapšenje Šešelja i izricanje presude protiv njega moglo da izazove političku nestabilnost u zemlji u periodu predizborne kampanje.

NIKOLIĆ: Ako je priznanje Kosovo uslov za članstvo u EU, ne moraju ni da nas prime!

“Novosti”, međutim, dodaju da državni vrh Srbije ne očekuje da će Tribunal odložiti i presudu Šešelju.

S druge strane, “Danas” piše da postoji mogućnost da lider radikala ne prisustvuje izricanju presude u Haškom tribunalu, ako presuda bude osobađajuća ili kazna bude manja od 12 godina zatvora, koliko je on otprilike proveo u pritvoru tog suda.

Taj dnevnik saznaje i da predsednik Haškog tribunala Karmel Adjijus neće ponovo prijaviti Savetu bezbednosti UN da Srbija ne sarađuje s tim sudom u postupku koji se vodi protiv tri člana Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića, koji su osumnjičeni za uticaj na svedoke tokom procesa protiv Šešelja.