SRBIJA POD SNEGOM: Vanredno u četiri opštine, sela odsečena od sveta, ne rade škole (FOTO)

Zbog snega koji je neprekidno padao dva dana, vanredna situacija na snazi je u Novoj Varoši, Lučanima, Raški i Ivanjici. Iz "Puteva Srbije" saopštavaju da se saobraćaj na državnim putevima u zemlji odvija otežano i da je 1.800 putara sa svim raspoloživim mašinama i kamionima za posipanje i čišćenje snega, na terenu 24 časa. Apeluju da se bez preke potrebe ne kreće na put.

Beta

Najviše snega palo je u regionima Nove Varoši, Prijepolja, Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Ivanjice, zbog čega je na ovim putevima odvijanje saobraćaja i najteže.

Obilne snežne padavine, praćene olujnim snežnim nanosima, koje su prethodnih par dana zahvatile opštinu Raška, dovele su do otežanog saobraćaja, uz česte prekide i zastoje na čitavoj teritoriji opštine.

Više od desetak sela je potpuno ili delimično odsečeno od ostatka opštine, a u većini seoskih škola je potpuno obustavljena nastava, dok je u matičnim školama zabeleženo povećano odsustvo učenika. Naročito su pogođena sela Gnjilica, Plešin, Crna Glava.

Visina snežnog pokrivača iznosi od 50 do 100 centimetara a probleme prave i smetovi koji na obroncima Golije i Kopaonika prelaze dva metra, navedeno je na sajtu opštine. Hitna služba je na nekolicinu intervencija morala u pratnji vatrogasaca ili spasilaca terenskim vozilom.

PITANJE OD “MILION DOLARA”: Kada će sneg PRESTATI da pada?

Lučanima sneg pada neprekidno već četiri dana. Iako je sva raspoloživa mehanizacija na terenu, to nije dovoljno da se priđe svim udaljenim selima na planinskim krajevima, kaže načelnik Štaba za vanredne situacije Zoran Vučićević.

Putevi prvog i drugog prioriteta su pročišćeni. Međutim, kada su u pitanju nekategorisani putevi, naročito u mesnim zajednicama u planinskim krajevima, stanje je veoma teško. Sneg je viši od 60 centimetara, a vetar je stvorio nanose od jednog do jednog i po metra. Opština se obratila Vladi Srbije za pomoć od 10 tona naftnih derivata.

RTS-u je potvrđeno da je vanredna situacija proglašena i u opštini Ivanjica.

Sneg
Beta

Zbog problema koje je prouzrokovao sneg, sve osnovne i srednja škola kao i većina vrtića u opštini Knić danas ne rade, saopštila je ta lokalna samouprava.

U saopštenju se navodi da je zbog snežnih nanosa koji otežavaju saobraćaj u pojedinim delovima opštine Knić doveden u pitanje bezbedan prevoz đaka.

Sneg i kiša
Pixabay.com

Novom Pazaru je danas situaicja povoljnija nego prethodnih dana. Kako javlja reporter RTS-a, gradska čistoća je angažovala mehanizaciju i ljudstvo za čišćenje vozila prvog prioriteta a problem su ulice drugog prioriteta. Padavine su otežavale čišćenje.

Nadležni kažu da imaju dovoljnu količinu soli i pozivaju građane da pomognu tkao što će očistiti prilaze u trotoare ispred svojih objekata.

Putevi ka Sjenici, Tutinu i Kraljevu su prohodni a na prilazima Kopaoniku obavezna je upotreba lanaca.