Srbija PRVA U REGIONU po broju vakcinisanih na milion stanovnika, a evo kako stojio U ODNOSU NA EVROPU

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 2.080 osoba. Od posledica zaraze preminulo je 19 osoba.

Beoinfo

Na bolničkom lečenju trenutno se nalazi 4.379 pacijenata, od kojih je 168 na respiratoru.

Država želi da se pridržava plana imunizacije i da se taj plan poštuje, poručuju iz Ministarstva zdravlja.

Srbija je treća u Evropi po broju vakcinisanih na milion stanovnika, a ispred naše zemlje su Velika Britanija i Malta.

Kada je reč o regionu, Srbija je prva po broju vakcinisanih na milion građana, a zatim slede Slovenija, Rumunija, Hrvatska i Mađarska.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je za RTS da je Srbija do sada ugovorila 6,5 miliona vakcina protiv koronavirusa, ali je problem što vakcina nema.

Vučić je rekao da je imao sastanak sa ambasadorkom Kine Čen Bo.

“Bukvalno sam molio i, znajući predsednika Sija, pre maja-juna dobićemo značajne količine vakcina iz Kine, i ako bude iznenađenje, u februaru. Ja sam skeptik, ali se borim”, naglasio je Vučić.

Predsednik je rekao da je pre nekoliko dana stiglo 11.700 vakcina “Fajzera”, pa još 10.000, i najavio da u narednih nekoliko dana stiže dva puta po 25.000 ruske vakcine.

Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da je zadovoljan interesovanjem građana za vakcinaciju. Napominje da vakcinacijom do milion ljudi štitimo živote, a kasnije, kad ih bude i više, postupno ćemo početi da isterujemo virus sa ovih prostora.

Kon ističe da je važno nositi masku i u redu za vakcinaciju.

“Vakcina jeste najbolji način da se zaštitimo od zaraznih bolesti, ali nije, nažalost, ni iznenađujuće da ima onih koji zaziru od vakcine”, rekao je za RTS imunolog Srđa Janković.