Srbija se priprema za VEĆI PRILIV MIGRANATA: Evo kada i gde stiže novi talas ljudi

Izbeglice
Dnevno.rs/Petar Marković

Otvaranjem novih objekata u beogradskom Centru za azil, Srbija se priprema za mogući veći priliv izbeglica. Trenutno ih je oko 4.000, a tokom zime još 2.000.

 

Kako bi se na vreme pripremili za zimu i eventualno novi priliv izbeglica, u Centru za azil u beogradskom naselju Krnjača danas će biti otvoreni novi smeštajni kapaciteti. 

Gostujući u Dnevniku RTS-a, pomoćnica republičkog komesara za izbeglice Danijela Popović Roko navela je da kroz Srbiju trenutno prolazi 4.000 migranata.

– Nadamo se da ćemo obezbediti dovoljno prostora, proširujemo kapacitete, spremamo se za zimu, jer očekujemo produženi boravak migranata – rekla je Popović Roko.

Prema njenim rečima, broj migranata tokom zime ne bi trebalo da premaši 6.000 jer se mnogi od njih u Srbiji zadržavaju veoma kratko.

Danas se otvaraju novi objekti u Prihvatnom centru u Krnjači, a Popović Roko kaže da se planira i proširenje kapaciteta u ostalim centrima. 

Ona je podsetila da je Srbija migrantsku krizu dočekala sa pet centara za azil, a da su međuvremenu otvoreni i tranzitni centri, što je dovoljno za prihvat migranata.

Pored prihvata migranata, njihovog zbrinjavanja, njima je omogućena i prva pomoć, kao i informacije o mogućnostima za azil i saveti o odlasku i povratku u zemlje odakle su došli.

– Povećavamo broj kreveta, osposobljavamo sanitrane čvorove, spremamo ogrev za zimu, brinemo o potrebana migranata – kaže Danijela Popović Roko. 

Ona je ukazala da nisu svi migranti u istoj situaciji, te da za migrante iz Sirije postoji osnov da im se da izbegliči status, dok za veliki broj migranata iz koji dolaze iz nekih drugih zemalja nije takav slučaj.

Upitana kako pomoći migrantima koji ne žele u centre, već spavaju po parkovima, Popović Roko je navela da je obezbeđen organizovan prevoz migranata do azilnih centara, ali da oni žele da ostane na putnim čvorištima.

– Obezbeđujemo im prevoz, da bi lakše došli na granice i nastavićemo to da radimo – navela je Popović Roko. loading...