SRBIJA SPREMNA DA IZRUČI PUTINA HAGU? Spisak zemalja u kojima ruski predsednik MORA biti uhapšen ako kroči na tlo

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

Foto: screenshot/youtube.com/Global News

Iako MKS nema ovlašćenja da hapsi osumnjičene u Rusiji, ova odluka će itekako uticati na Putina, budući da ukoliko ne želi da bude uhapšen, više neće moći da odlazi u države koje priznaju jurisdikciju suda u Hagu, među kojima je i Srbija.

Naime, sud u Hagu je juče objavio poternicu u kojoj navodi da je ruski predsedik odgovoran za ratne zločine, a svoje tvrdnje je usredsredio na nezakonitu deportaciju dece iz okupirane Ukrajine u Rusiju.

Po ovom nalogu moraju postupiti sve države koje su potpisale sporazum kojim je uspostavljen sud, poznat kao Rimski statut.

Iako Rusija nije jedna od država potpisnica, prema podacima sajta Međunarodnog krivičnog suda u Hagu čak 123 države to jesu.

Među njima su 33 afričke, 19 azijsko-pacifičkih, 18 istočno-evropskih i 28 latinsko-američkih i karipskih, kao i 25 zapadnoevropskih i drugih država.

Tačnije, Rimski statut potpisale su: Albanija, Andora, Antigva i Barbuda, Argentina, Australija, Austrija, Avganistan, Bangladeš, Barbados, Belgija, Belize, Benin, Bolivija, BiH, Bocvana, Brazil, Bugarska, Burkina Faso, Kabo Verde, Kambodža, Kanada, Centralnoafrička Republika, Čad, Čile, Kolumbija, Komorska ostrva, Kongo, Kukova ostrva, Kostarika, Obala Slonovače, Hrvatska, Kipar, Češka, Kongo, Danska, Džibuti, Dominika, Dominikanska Republika, Ekvador, El Salvador, Estonija, Fidži, Finska, Francuska, Gabon, Gambija, Gruzija, Nemačka, Gana, Grčka, Grenada, Gvatemala, Gvineja, Gvajana, Honduras, Mađarska, Island, Republika Irska, Italija, Japan, Jordan, Kenija, Kiribati, Letonija, Litvanija, Lesoto, Luksemburg, Liberija, Lihtenštajn, Madagagaskar, Malta, Mongolija, Malavi, Maršalska ostrva, Crna Gora, Maldivi, Maurucijus, Mali, Meksiko, Namibija, Nauru, Niger, Nigerija, Holandija, Severna Makedonija, Novi Zeland, Norveška, Panama,Paragvaj, Peru, Poljska, Portugal, Južna Koreja, Moldavija, Rumunija, Sveti Kits i Nivis, Sveta Lucija, Sveti Vincent i Grenadini, Samoa, San Marino, Senegal, Srbija, Sejšeli, Sijera Leone, Slovačka, Slovenija, Južna Afrika, Španija, Plaestina, Surinam, Švedska, Švajcarska, Tadžikistan, Istočni Timor, Trinidad i Tobago, Tulis, Uganda, Velika Britanija, Tanzanija, Urugvaj, Vanuatu, Venecuela i Zambija.

Ukoliko bi Putin otputovao u bilo koju od navedenih zemalja, istok trenutka bi bio uhapšen.

Zašto je Putin na poternici?

Kako navodi Hag, Putin, kao i ruska komesarka za prava deteta Marija Lvova-Belova, se terete za nezakonitu deportaciju dece iz okupirane Ukrajine u Rusiju, koja se kvalifikuje kao ratni zločin.

Sudije ove institucije su ocenile da postoje „razumni razlozi da se veruje da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske dece ”.

Sudije su razmatrale izdavanje tajnih naloga, ali su odlučile da bi njihovo javno objavljivanje moglo „doprineti sprečavanju daljeg činjenja zločina”.

Vejn Džordaš, međunarodni advokat za ljudska prava sa sedištem u Kijevu i izvršni partner Global Rights Compliance-a, složio se da će nalozi za Putinom i Lvovom-Belovom verovatno biti prvi od mnogih.

„Više će doći u narednih nekoliko meseci. Ovo mora da bude neka vrsta pucanja upozorenja“, rekao je Džordaš. Tužilac MKS-a Karim Kan započeo je istragu o ratnim zločinima u Ukrajini pre više od godinu dana.