SRBIJA U NARANDŽASTOM: Vrelo i sparno preko dana, OPASNO PREKO NOĆI

sunce
pixabay

Pred nama je još jedan u nizu sunčan, vreo i tropski dan. Maksimalna temperatura biće od 32 do 37°C, u Beogradu do 35°C. Duvaće umeren do pojačan zapadni i jugozapadni vetar, u Vojvodini povremeno i jak.

 

U periodu od 10 do 16 časova očekuju se veoma visoke vrednosti UV zračenja sa vrednostima od 8 do 10, pa se u ovom periodu savetuje izbegavanje direktno izlaganje suncu duže od 20 minuta, u suprotnom uz obaveznu upotrebu adekvatne zaštite.

Oprez se zbog velikih vrućina savetuje i u saobraćaju i da se zbog visokih temperatura često prave i pauze, a da se na duže puteve bez preke potrenbe ne kreće u najtoplijim delovima dana, piše Weather2umbrella.

Posle podne u severnim, a krajem dana i tokom večeri i u ostalim predelima Srbije očekuje se povećanje oblačnosti, a ponegde će uz jači razvoj oblačnosti biti i lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Biće uslova i za lokalne grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrovima, jakim gromovima i obilnim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu moglo da padne i preko 20 mm kiše po metru kvadratnom, dok bi na lokacijama nekoliko kilometara dalje moglo proći i bez kapi kiše, jer je reč o lokalnim padavinama i olujama.

Kako je reč o olujama u vazdušnoj masi, tj. toplotnim nepogodama, zahlađenje se ne očekuje, osim kratkotrajno osveženje u zoni pljuskova, ali bi potom kasnije osećaj sparnine bio dodatno veći zbog visoke temperature i visoke vlažnosti vazduha.