800 HILJADA E-ADRESA IZ SRBIJE NA UDARU! Ako vam stignu ovakve poruke neko je PRODAO VAŠ MEJL

e mail
pixabay.com

Po virtualnim sandučićima kompanija u Srbiji ovih dana kruži elektronska pošta u kojoj se privrednicima nudi 800.000 i-mejl adresa privatnih lica, firmi, institucija i udruženja za 20.000 dinara.

Nepoznat je način na koji su pomenute mejl adrese prikupljene od korisnika, a u ponudi tvrde da “ovako čistu baza mejlova nema niko u Srbiji”.

 

Paket za 20.000 dinara
Ceo paket sa 800.000 mejl adresa iz Srbije, softverom i uputstvom prodaje se za 20.000 dinara. Pored onih iz Srbije, u ponudi su i mejlovi korisnika iz bivših jugoslovenskih republika.

Ovakve baze služe za reklamiranje preko mejla, to jest slanje neželjenih ili “spam” poruka korisnicima.

Najveće platforme za elektronsku poštu poput Guglovog dži-mejla ili jahua odavno su razvile algoritmove koji ovakve mejlove prepoznaju i odmah ih skladište u “spam sanduče”, jer korisnici zbog “bombardovanja” neželjenom nisu mogli da vide svoju e-poštu.

Međutim, ljudi koji nude 800.000 srpskih mejl adresa tvrde da za to imaju rešenje.

Na internetu je razvijena čitava nauka da se spreči spam – da je to lako, svi bi slali milione mejlova svaki dan, reklamirajući svoje firme ili političke stranke. Zato smo napravili softver koji dobijate uz mejlove koji omogućava masovno slanje od svoje kuće, piše u ponudi.

U njoj se dalje objašnjava da pomenuti softver radi tako što koristi spoljne servere i-mejl provajdera i šalje jednu poruku svakih 10-15 sekundi, da bi izgledalo kao da poruke šalje čovek i tako bio zavaran algoritam koji prepoznaje “spamera”.

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković, na pitanje da li je ovakva delatnost legalna, kaže da to zavisi od načina na koji su mejlovi prikupljeni.

Ako su i-mejl adrese bile objavljene za kontakt i putem reklamiranja, onda ne vidim razloge za krivičnu odgovornost. Ipak, ukoliko nisu, već se na drugi način došlo u njihov posed, onda možemo razmatrati eventualno postojanje dela – rekao je Stamenković, prenosi “Danas”.

Komentarišući softver za “zasipanje” mejlovima koji se dobija uz spisak, Stamenković objašnjava da ukoliko dođe do dodatnih posledica u vidu usporavanja ili oštećenja rada kompjutera ili mreže, može se razmatrati krivična odgovornost.

Naime, radilo bi se o nekom od krivičnih dela kojim se indirektno sprečava korišćenje računara ili računarske mreže  – zaključio je za portal “Danas” Branko Stamenković.loading...