Afera ‘doktorat’ otvorila rupu bez dna: Ko još treba da se plaši za svoje diplome?

Slučaj Megatrenda pokrenuo niz pitanja, među njima i u kojoj meri je ovo posledica zataškavanja različitih akademskih afera i zapuštenog pitanja odgovornosti.

Od afere „Indeks” preko niza tvrdnji o korupciji na fakultetima, došli smo do slučaja „Megatrend”, ali ako se preispituju diplome, ne treba stati na tom Univerzitetu – saglasni su predstavnici stručne javnosti.

– Pod plaštvom autonomije i samoupravljanja došli smo dotle da nam se na univerzitetima uvrežilo jedno pravilo – ja ne diram tebe, ti ne diraš mene – kaže profesorka Srbijanka Turajlić.

– Od afere Indeks od čitavih priča studenata o korupciji na univerzitetima, sve ankete govore da njih 80-90 odsto veruje u korupciju i niko se time ne bavi. Moja najomiljenija sintagma u obrazovanju je da – svrha univerziteta nije da napravi lekare i inženjere, već da od lekara i inženjera napravi ljude – dodaje Turajlić.

– Ljude pravi istina, i sve ove afere moraju imati takav epilog, jer zataškavanje neće doneti dobro nikome. Nakon toga mislim da ćemo svi biti pametniji i da će se shvatiti da takvih stvari ima ne samo na privatnim već i na državnim univerzitetima. Podrivaju kvalitet našeg obrazovanja. Ako ovakve stvari prodju nije isključeno da u doglednoj budućnosti to postane i masovna pojava i to bi bukvalno značilo kraj našeg obrazovnog sistema – kaže profesor i sociolog Vladimir Vuletić.

Megatrend jeste upitan, ali to ne znači da tamo nema i vrlo korektnih profesora i studenata, saglasni su naši sagovornici. Profesorka Turajlić poručuje da, onaj ko uđe u preispitivanje diploma, ne treba da se zaustavi na Megatrendu.

– Svaka afera je tri dana sramote za pojedinca iz nekog razloga, što uvek ostavlja sumnju da taj pojedinac nije čist jer se ne insistira da se ta stvar istera do kraja i onda se to zaboravi, niko ga nije dirao, to smo zaboravili, otvoriće se neka nova negde i time se samo ugled našeg sistema u svetu, koji to prati, srozava i srozava – zaključuje Turajlić.

Akademska zajednica mora da reaguje i da sve činjenice isteraju na čistac, poruka je predstavnika stručne javnosti. Oni upozoravaju da će sve drugo samo nastaviti da srozava ugled zemlje.

Podsetimo, Savet Univerziteta „Megatrend” usvojio je danas ostavku rektora Miće Jovanovića i razrešio ga dužnosti.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prethodno je pozvao Jovanovića da podnese ostavku pošto je međunarodna procedura za proveru Jovanovićevog doktorata pokazala da akademsko zvanje nije stekao na Londonskoj školi ekonomije kako je, inače, Jovanović tvrdio.

Verbić je rekao da na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka nema doktorske teze rektora „Megatrenda” i pozvao Jovanovića da objasni tu činjenicu ili podnese ostavku.

Jovanović je demantovao navode Verbića i najavio da će to dokazati u ponedeljak, kada će i pitati ministra prosvete šta će učiniti kada se utvrdi da njegova izjava nije bila zasnovana na istini.

Jovanović je najavio i da će podneti krivičnu prijavu protiv „svih aktera ujdurme” oko njegovog doktorata, za koju tvrdi da je politički motivisana.

Slučaj Jovanovićeve disertacije dospeo je u javnost u danima nakon što je na sajtu „Peščanika” dovedena u pitanje doktorska disertacija ministra policije Nebojše Stefanovića.

Megatrend i Stefanović su u nekoliko navrata odbacivali optužbe, a juče je Senat Megatrenda saopštio da nema razloga za postupak postupka za poništenje njegove diplome, dok je Stefanović rekao za Nedeljnik da ništa nije plagirao.