Agencija za bezbednost saobraćaja pokreće kampanju “NA MATURU BEZ AUTOMOBILA”

matura
pixabay.com

"Na maturu bez automobila" je kampanja koja se već tri godine realizuje u više opština u Republici Srbiji, u periodu završetka školske godine za maturante srednjih škola, odnosno u periodu kada se održavaju maturske proslave.

 

Agencija za bezbednost saobraćaja pokreće ovu kampanju zajedno sa Politehničkom školom iz Kragujevca, sa ciljem da se maturanti podstaknu da zbog očekivane konzumacije alkohola na maturskoj večeri, ne upravljaju automobilom već da se oslone na pomoć prijatelja ili roditelja.

U Vrnjačkoj Banji je u okviru kampanje “Na maturu bez automobila” održana tribina za učenike završnih godina Ugostiteljske škole i Gimnazije Vrnjačka Banja, u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja opštine Vrnjačka Banja, Policijskom stanicom Vrnjačke Banje i PU Kraljevo.

Naime, predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja drže tribine srednjoškolcima širom Srbije kako bi im ukazali na najčešće greške koje mladi prave u saobraćaju i podstakli ih na savesno ponašanje u saobraćaju.

Predstavnik Agencije Nikola Brborić kroz tribinu maturante je upoznao sa detaljima koji se tiču probne vozačke dozvole i negativnog uticaja alkohola na vožnju. Nakon toga, predavanje je održao i predstavnik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije Slaviša Savić, koji, govorivši o svojoj nezgodi, utiče na mlade da se savesno ponašaju u saobraćaju.

Nakon edukativne tribine, mladi su imali priliku da se pomoću pijanih naočara koje simuliraju alkoholisanost, uvere koliko je pod uticajem alkohola teško obavljati i najjednostavnije radnje, kao što je rukovanje ili hodanje po pravoj liniji.

U okviru ove kampanje, u planu je da se obiđe što više lokalnih samouprava, a tribine za srednjoškolce su do sada, osim u Vrnjačkoj Banji, održane u Kragujevcu, Vršcu, Pećincima, Smederevu, Bela Crkva, Vranju i na Vračaru.loading...