“AKADEMSKA BEBA”: Trudnoća i studiranje MOGU ZAJEDNO, a uz podršku najbližih uspeh je zagarantovan!

Trudnica
Pixabay.com

Na inicijtivu Studentske unje pokrenut je projeka "Akademska beba", u okviru kojeg je pružen podrška za održavanje trudnoće 800 studentkinja u poslednjih pet godina. Cilj države je da se što veći broj studentkinj podrži u odluci da rode. Takođe, uložiće se i dodatni napori u domenu sticanja znanja o reproduktivnom zdravlju.

 

– Bilo je smešno možda na početku dolaziti sa velikim stomakom na fakultet, a kasnije se desilo da čak sa bebom u kolicima i devojčicom koja hoda dolazim na završne ispite. Svakako je bilo naporno, moj dan je izgledao tako što završim obaveze na fakultetu, potom kad dete zaspi učim i polažem ispite – priča Jelena Gajšek, novinarka.

Prva adresa studentkinja koje saznaju da su u drugom stanju najčešće je Studentska poliklinika. Praksa pokazuje da su željene trudnoće one na završnim godinama. One na ranijim, najčešće budu prekinute. Studentkinje dolaze sa različitim dilemama. Najvažnije je, kažu ginekolozi, da prevaziđu strah.

– Ona i on ne zna se ko je više uplašen, kada se desi trudnoća jako je bitno da li devojka ima podršku partnera i porodice. Ukoliko je ima takve trudnoće se završavaju i završava se i fakultet, a ukoliko je nema te trudnoće se najčeše i prekidaju – kaže Sanja Dimitrijević sa Studetske poliklinike.

Godišnje na Ekonomskom fakultetu i do jedanaest studentkinja zatraži status mirovanja zbog trudnoće i porodiljskog odsustva, javlja RTS.

– Na lični zahtev može se odobriti mogućnost dodatnih rokova, i ja sam imala situaciju kako ispitujem studentkinju koja se nalazi u drugom stanju. To je krajnje simatično a odmah da kažem da sam ja bila i profesor koji je ispitivao studente u drugom stanju što znači da je i moja beba na neki način slušala studente koje odgovaraju – kaže Žaklina Stojanović, prodekan za nastavu, Ekonomski fakultet.

Ipak, lekari upozoravaju da žene koje žele da se profesionalno ostvare odlažu trudnoću. Rezultati poslednjeg popisa u prilog tome – 48 odsto žena koje su završile fakultete, a imaju između trideset i tridesetčetiri godine, nemaju decu.

– I onda se suočavamo sa nekim drugim problemima odnosno sa problemima stečajne nepolodnosti zato što u Srbiji dominira konzervativna kontrola rađanja i imamo veliki slučaj polno prenosivih infekcija. Moj savet takvoj devojci bi bio da razmotri sve opcije i da je to dobro vreme za realizovanje roditeljstva jer će pružiti šansu da planira još jedno ili dvoje dece – kaže Katarina Sedlecki sa Instituta za majku i dete.

Mnogi studenti roditelji ne znaju da imaju pravo da decu upišu u državni vrtić,a za to je dovoljna potvrda da su oboje redovni studenti.