Ako ne završite OVO do kraja godine, nećete moći da se LEČITE kod DRŽAVNOG lekara

Doktor
hang_in_there / Foter / CC BY

Elektronske zdravstvene knjižice je do 28. septembra dobilo 2.257.755 građana, što je manje od trećine ukupnog broja osiguranika, rok za zamenu je 31. decembar.

 

Čipovane elektronske zdravstvene knjižice trenutno ima svega trećina od oko sedam miliona osiguranika, ali iz resornog ministarstva još nema predloga da se produži zakonski rok za zamenu, koji ističe 31. decembra. Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, elektronske zdravstvene knjižice je do 28. septembra dobilo 2.257.755 građana.

Zakonski rok za zamenu koji je počeo u januaru prošle, ističe 31. decembra ove godine. Elektronske kartice uglavnom sada imaju zaposleni, koji su ih dobijali preko preduzeća i kompanija u kojima rade.

Prema iskustvima iz domova zdravlja, revnosni penzioneri su čekali poslednje tromesečje da regulišu ovu obavezu, te upravo oni najčešće pitaju da li će biti produženja roka.

Kako kažu u Fondu zdravstva, to bi moglo da se dogodi samo ako Ministarstvo zdravlja do kraja godine u tom smislu predloži izmenu Zakona o zdravstvenom osiguranju. Građani koji su ušli u proceduru zamene knjižice žale se da na novu čekaju i po tri meseca, iako je rečeno da je od podnošenja zahteva do dobijanje nove isprave potrebno u proseku 30 dana.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje objašnjavaju da je produženo vreme čekanja posledica činjenice da je u drugoj polovini ove godine porastao broj zahteva na šalterima Fonda.

Inače, elektronske zdravstvene knjižice se prave u Zavodu za izradu novčanica, i kako je ranije saopšteno iz Fonda zdravstva, mesečno je moguće maksimalno izraditi 350.000 kartica. Ako se tome doda i trenutno “zagušenje” u filijalama Fonda, produženje zakonskog roka za zamenu zdravstvenih knjižica nameće se kao jedino moguće rešenje.