ALARM U SRBIJI: Od početka godine nestalo skoro 500 dece, a ovo je način za unapređenje njihove bezbednosti!

U Srbiji je za prvih šest meseci ove godine prijavljen nestanak 471 deteta. Ukupan broj nestale dece tokom 2017. godine je 1334, a osmoro njih nikada nije pronađeno, piše "Politika"

tužno dete
pixabay.com

Igor Jurić, ostnivač Fondacije “Tijana Jurić” i otac ubijene devojčice Tijane, smatra da broj nestale dece i maloletnika predstavlja alarm za društvo.

On je podsetio da je Fondacija prošle godine pokrenula Registar nestalih osoba u Srbiiji, sa ciljem da se broj nestalih učini vidljivim za populaciju, jer podaci i fotografije, osim policiji, nikom drugom nisu dostupni.

– Fondacija zastupa stav da ovakvim pristupom podacima o nestalim osobama, koji nije otvoren, javnost ne može da se uključi u potragu i doprinese pronalasku nestalih, pre svega maloletnika – kaže Jurić.

On smatra da bi veliki korak u pronalaženju nestale dece bilo uvođenje “čajld alerta”, sistema koji postoji u 12 evropskih zemalja i koji se pokreće kada postoji realna procena da je dete u opasnosti.

On smatra da bi veliki korak u pronalaženju nestale dece bilo uvođenje “čajld alerta”, sistema koji postoji u 12 evropskih zemalja i koji se pokreće kada postoji realna procena da je dete u opasnosti.loading...