Progovorimo pre nego što bude kasno! Raste broj SAMOUBISTAVA KOD DECE, evo kako da PREPOZNATE PRVE ZNAKE

nesrecno dete
foter.com

Veliki broj dece okupio se oko kovčega Ešlin Koner kako bi je poslednji put ispratili. U rukama su držali helijumske balone sa porukama namenjenim preminuloj drugarici.

 

Tjook via Foter.com / CC BY-ND

Samo dan pošto je pokojna Ešlin uplakana došla iz škole tražeći od roditelja da je momentalno ispišu, starija sestra našla je devojčicino telo kako visi obešeno u garderoberu.

Roditelji su joj obećali da će sledeće nedelje razgovarati sa direktorom, ali vikend je bio predugačak za Ešlin. Sutradan se obesila nemajući snage da se izbori sa depresijom i sačeka da prođe vikend.

Kao i Ešlin koja je ostavljena sama da se bori sa depresijom i anksioznošću, stotine dece u Sjedinjenim Američkim Dzavršavama ne uspeva da odoli samoubilačkom nagonu.

Konerova je bezbroj puta preklinjala nastavnike da je zaštite, ali nažalost za nju nije bilo razumevanja. Nije bilo razumevanja jer njen problem nije bio dovoljno alarmantan da škola preduzme bilo kakve mere.

Konkretno, u slučaju ove nesrećne devojčice problem je bio krajnje benigne prirode. Naime, nakon što se nešto kraće ošišala, drugarice su počele da je zadirkuju da liči na dečaka. 

Ovaj incident je samo vrh ledenog brega. Malo detaljnija istraga porodice Koner pokazala je da i roditelji takođe imaju psihičkih problema, piše Viralnova. Stejsi Koner, Ešlina majka, navodno je u par navrata pokušala sebi da oduzme život.

“Centar za suzbijanje i prevenciju bolesti” sakuplja podatke o dečijim samoubistvima od 1999. godine. Dok statistika govori da se broj ubistava i teških saobraćajnih nesreća znatno smanjio, sa druge strane broj maloletničkih samoubistava se duplirao od 2007. 

Na 100.000 dece 2.1 dete u Americi počini samoubistvo. Do 2007. godine taj broj je bio znatno manji i iznosio je 0.9.

Dva najčešća uzroka samoubistva su svađe između članova porodice i sukobi sa bliskim drugarima u školi – kaže dečiji psiholog Dr. Lisa Boeski.

Alarmantni indikatori samoubistva su depresija i česte promene raspoloženja. Ipak, najčešći uzrok je samoubilački nagon sa kojim se bore deca uzrasta od 10 do 14 godine. 

Takođe treba obratiti pažnju na apatiju, razdražljivost i izolaciju od vršnjaka – upozorava Dr. Boeski.

Roditelji posebno moraju da obrate pažnju na izjave svoje dece tipa “Voleo bih da sam mrtav” kao i “Voleo bih da se nikada ne probudim”.

Ako se raspoloženje ne menja, ili ako se pogoršava odmah treba potražiti pomoć psihologa! loading...