Aleksandar Vučić: Možda je trebalo da izvadim motku i udarim Ramu?

'Ako neko misli da bi ozbiljna politika bila da sam juče uzeo motku ili udario Ramu, mislim da to nije ozbiljna politika, a ti koji mi drže predavanja da je tako nešto trebalo da uradim i koji kažu da bi tako nešto uradili, bili bi manji od makovog zrna' uveren je premijer.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne vidi kakve veze Albanija ima sa Kosovom.

On je dodao da se prilikom posete albanskog premijera Edija Rame pokazalo da “priče o velikoj Albaniji nisu samo naš košmar, već možda i nečiji pusti snovi”.

Nakon polaganja venaca na Spomen kosturnicu oslobodiocima u Prvom svetskom ratu, Vučić je novinarima rekao da Srbija želi da vodi politiku razgovora, a ne politiku nasilja.

– Ja mislim da je dobro što smo razgovarali. Ono što vidim kao loše jeste to što je neko došao s pripremljenim scenarijom da napravi skandal. Ali, mislim da smo mi reagovali dovoljno odmereno i dovoljno jasno da sačuvamo ponos i dostojanstvo i svom narodu i državi – rekao je Vučić.

On je kazao da je važno što je sinoć potpisan i Memorandum o saradnji Srbije i Albanije o saradnji mladih ljudi i da je važno da se te zemlje u budućnosti zalažu za mir i bore protiv stereotipa.

Vučić je najavio da će premijer Albanije Edi Rama u decembru doći u Beograd na sastanak na kojem će učestvovati još 15 premijera.

Vučić je istakao da je Srbija u razgovorima sa predsednikom albanske vlade pokazala istinsko gostoprimstvo i da je na unapred pripremljeni scenario reagovala uzdržano, ponosno i primereno.

On je odbacio kritike da je trebalo drugačije reagovati na Raminu provokaciju:

– Ako neko misli da bi ozbiljna politika bila da sam juče uzeo motku ili udario Ramu, mislim da to nije ozbiljna politika, a ti koji mi drže predavanja da je tako nešto trebalo da uradim i koji kažu da bi tako nešto uradili, bili bi manji od makovog zrna – uveren je premijer.

Vučić je rekao da će danas u razgovorima sa ambasadorima zemalja Kvinte, između ostalog, razgovarati i o jučerašjnoj poseti Rame:

– Želim da vidim šta oni misle, imaju li šta da zamere Srbiji, da li nismo pokazali gostoprimstvo, da li smo pokazali loše gostoprimstvo, da li smo ih nekom rečju uvredili, da li smo neku ružnu ili tešku reč izrekli, koju naši gosti nisu očekivali ili smo samo štitili svoj integritet, ponos i suverenitet otadžbine – rekao je Vučić.

Govoreći o poseti albanskog premijera Preševu, Vučić je rekao da sve što se juče dogodilo i sve što će se eventuano dogoditi danas, ponajmanje govori o Srbiji.

– Govoriće mnogo o njima, možda i o još nekome, a o nama niko ne može da izgovori lošu, tešku ili neprijatnu reč – smatra predsednik vlade.

On je istakao da je poznato da Rama misli da je Kosovo nezavisno, ali da to nije bila tema jučerašnjih razgovora i da je, ukoliko je neko trebalo da pokrene tu temu, to trebalo da učine domaćini.