ALEKSINA MAMA PRIMILA JEZIVO PISMO JEDNE BAKE: Unuku mi UDARAJU U GLAVU zato što NE ŽIVI SA RODITELJIMA!

pismo bake
dnevno.rs/kolaž

"Jednom je čak dobila i udarac u glavu, zbog čega se obratila razrednom. Sa tim detetom je obavljan razgovor, i na tome se završilo. Ne znam šta da radim, kako da se postavim? Da li da uzmem pravdu u svoje ruke?"

 

Majka dečaka Alekse, koji se zbog vršnjačkog nasilja ubio 2011. godine, prenela je pismo bake jedne devojčice koja je, takođe, izložena vršnjačkom nasilju. 

Podsetimo, Dragana Janković se već godinama bori protiv nasilja u školama. Tako joj se često javljaju roditelji, ali i same žrtve nasilnika, kako bi sa njom podelili svoje iskustvo u nadi da će im konačno biti pružena adekvatna pomoć.

Ovoga puta, Aleksina mama je prenela reči jedne bake čija unuka ima 12 godina i svakodnevno prolazi kroz torturu svojih vršnjaka.

Pismo koje je Dragana objavila na svom Fejsbuk profilu vam prenosimo u celosti:

 

Dan počeo, a zemlja u kojoj živimo još uvek sa nedovoljnom željom da zaštiti decu od nasilja, a ljudi… ljudi pitaju sledeće… Da li pravdu uzimati u svoje ruke?

 

Ne znam ni sama… Ali, eto makar da neko čuje…

Imam unuku od 12 godina, koja je izložena vršnjačkom psihičkom nasilju.

Doselili smo se iz Zemuna u malo mesto, u Sremu. Nije prihvaćena od strane vršnjaka, jer je lišena roditeljskog staranja i živi sa mnom i dedom.

Deca je izbegavaju, zadirkuju, njenu majku nazivaju pogrdnim imenima, a sve to čuju od svojih roditelja.

Povlači se u sebe i nema s kim da se druži. Odličan je đak i nastavnici imaju samo reči hvale za nju.

Ali, to kao da decu još više podstiče da je odbacuju. Jednom je čak dobila i udarac u glavu, zbog čega se obratila razrednom. Sa tim detetom je obavljan razgovor, i na tome se završilo. Ne znam šta da radim, kako da se postavim? Da li da uzmem pravdu u svoje ruke?

Podsetimo, nedavno je jedan dečak iz Vojvodine šokirao svojim pismom, u kom je priznao da su mu “skoro izvadili oko” u školi, dok je trpeo batine, a već sada se pojavila nova ispovest…

Vreme je stati na put vršnjačkom nasilju i da ovakvih ispovesti više ne bude. Nadamo se da će država uskoro napraviti veliki, ali i pravi potez jer – reč je o našoj deci.

Od Aleksinog samoubistva prošlo je šest godina, a za to vreme ništa se konkretno nije promenilo.