AMERIČKI ČASOPIS ZAPALIO REGION: Evo ko ima najjaču vojsku u BIVŠOJ JUGOSLAVIJI

oružje
Pixabay.com

Specijalizovani portal "Global fajerpauer" objavio je listu najmoćnijih vojski u svetu, koju predvode SAD. U regionu - Hrvatska je bolje rangirana od Srbije.

 

Rado Srbin ide u vojnike… Istina, više ne ide jer mora, nego zato što želi, pošto je vojska profesionalna. Baš kao i u zemljama u regionu. I tako profesionalnu ju je rangirao portal Global fajerpauer.

Na listi 133 zemlje Slovenija je zauzela 113. mesto, Bosna i Hercegovina 121, a Makedonija 122. mesto, dok je jedino Hrvatska bolje rangirana od naše zemlje u regionu, budući da joj je pripalo 68. mesto. 

Ministar vulin se ne slaže sa ovom analizom:

–Naše standardne analize pokazuju da u ovom trenutku Srbija u odnosu na Hrvatsku ima prednost kako po ukupnom relativnom koeficijentu vatrene moći i sposobnosti svog naoružanja i vojne opreme tako i u većini pojedinačnih grupa naoružanja i vojne opreme– naveo je ministar odbrane Vulin. 

Međutim, sa druge strane stiže drugačije tumačenje rang-liste.

–Pobednička Hrvatska vojska je stvorena u domovinskom ratu, ona se razvija i danas je moderna i spremna na sve zadatke– rekao je hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević. 

Crne Gore na listi i nema. Odatle poručuju – cela država ima svega 650.000 stanovnika pa zato i nisu iznenađeni, ali nisu ni izgubili poverenje. 

U obrazloženju liste koju su sastavili vojni eksperti kaže se da je prilikom rangiranja uzimano u obzir preko 50 faktora – količina i raznovrsnost oružja, brojnost sastava oružanih snaga, te finansiranje vojne industrije. 

Prema rezultatima istraživanja, Rusija poseduje najmoćniju kopnenu vojsku i vodi po broju tenkova. Sjedinjene Države najviše u svetu troše na odbranu. 

Treće mesto zauzela je najbrojnija vojska Narodno-oslobodilačka armija Kine.loading...