Anastasijin otac šokirao sve najnovijom izjavom o svojoj bolesnoj ćerki

Devetogodišnja Anastasija Trajković iz Vranja, koja boluje od hordoma, teškog oblika tumora maksilarnog sinusa, doputovala je specijalnim letom u Beograd sa lečenja u Češkoj, nakon što su joj tamnošnji lekari ustanovili metastaze tumora na plućima i proširenje bolesti na mozak.

Devojčica se nalazi na intenzivnoj nezi Instituta za majku i dete. Prema rečima njenog oca Dragana njegovoj devojčici nema spasa.

– Njen tumor je toliko progresivan da joj ni protonska terapija u Češkoj nije mogla pomoći, pa su im češki lekari jasno stavili do znanja da je klasičnom medicinom više ne mogu lečiti. Anastasija je svesna, uspela je da izdrži put u pratnji lekara iz Instituta, svesna je, ali pod dejstvom morfijuma zbog jakih bolova koje trpi. Ne prima više nikakvu terapiju, samo joj dreniraju vodu iz pluća i daju kiseonik da olakšaju disanje. Mojoj devojčici više nema spasa – kaže kroz plač Dragan.

Na osnovu iskustva pacijenata koje su imali, češki lekari su im rekli da bi joj ulje kanabisa pomoglo kod bolova, a možda i nešto više, ističe nesrećni otac. Iako je to i kod njih zakonom zabranjeno, preporučili su im neformalno da to ulje nabave ako imaju načina.

– Ako neko može i zna način kako da do toga dođem, molim da se javi da mojoj devojčici olakšam muke. Sve bi za nju učinio samo kada bih mogao da je spasem. Samo da izdrži da joj iz Vranja dovedem brata i sestru da se oproste – poslednja je želja očajnog oca Dragana.

Dragan Trajković kaže da su, uprkos svemu, lekari u Češkoj pohvalili postupak lečenja devojčice u beogradskom Institutu za majku i dete, ali da je koban propust u njenom lečenju napravljen u Nišu, gde joj je uspostavljena pogrešna dijagnoza, pa je primila četiri ciklusa pogrešne hemioterapije, što joj je umnogome oslabilo imunitet i šanse za izlečenje. Zbog tih propusta u lečenju Anastasije, otac je najavio podizanje krivične prijave protiv odgovornih u Nišu.

Podsetimo, devojčici je zdravlje narušeno u decembru 2012. godine, kada su je roditelji odveli u bolnicu u Vranju, odakle su je odmah uputili u Niš. Tamo je prvo operisana od polipa, a potom je, krajem februara, pogrešno dijagnostikovan pnet tumor i sredinom marta je započeta hemioterapija. Anastasija je primila četiri ciklusa pogrešnih lekova, sve do polovine maja 2013, kada su je roditelji samoinicijativno odveli u Beograd, u Institut za majku i dete.

Tu su lekari utvrdili da je dijagnoza pogrešna i da ona boluje od hordoma – tumora maksilarnog sinusa. Lečenje je započeto, ali spasonosna terapija je bila protonsko zračenje. Ta terapija ne postoji u Srbiji, zbog čega su roditelji tražili da se obezbedi lečenje u Češkoj, ali ih je komisija RFZO najpre odbila, da bi tek posle pritiska medija priznala nemar i promenila odluku. Ipak, zbog već narušenog zdravlja i izgubljenog vremena, tumor se proširio i dalje lečenje u Češkoj je prekinuto.loading...