APEL KOJI JE PROBUDIO SRBIJU: Oni se i dalje bore da dokažu KO NAM TRUJE DECU – i da to spreče zauvek!

Ko nam truje decu
Dnevno.rs/Kolaž

"Vreme koje je proteklo od prvog Apela do danas, donelo je sa sobom i mnoge odgovore. Tišinu institucija, sa jedne strane, i buđenje uspavane Srbije sa druge. I jedno i drugo su odgovori koji ukazuju kome je zaista stalo do budućnosti ove države ali i ko kome služi."

 

Potpukovnik Zoran Jovanović, doktor specijalista veterinarske medicine i otac dve devojčice pre nešto više od godinu dana došao je u žižu javnosti nakon odbijanja da dozvoli ćerki da nakon proslave male mature ide u noćni klub u “dalji provod”. Iako je u prvi mah pomislio da bi to mogla da bude opcija za razmatranje, nakon detaljne provere, odlaskom na internet, ovaj posvećeni otac ostao je zgrožen videvši šta se tamo događa. 

Mislio sam da su Sodoma i Gomora samo u crkvenim zapisima. Nisu! Na slikama su bili maloletnici, pijani ili opijeni, dečaci goli do pojasa, a devojčice i od pojasa, sa gaćicama na glavama, koje igraju po stolovima ili separeima (najbolje “nagrađene”) dok njihovi drugovi sve to u transu posmatraju odozdo – napisao je ovaj zgroženi roditelj – napisao je ovaj zgroženi roditelj u otvorenom pismu koje je poslao prvo ministru unutrašnjih poslova, a potom i svim relevantnim institucijama u zemlji – od predsednika i premijera do medija i crkve.

Nakon mlake ili skoro nikakve reakcije, Zoran Jovanović je shvatio da stvar mora da preuzme u svoje ruke i tako je, u junu 2015. godine osnovana Fejsbuk grupa “Ko nam truje decu“.

Već u prvih nekoliko dana, strana je sakupila hiljade lajkova, a da pomognu Zoranu u pokušaju da udalji decu od alkohola, droge i razvrata kojima su izloženi na svakom koraku, javili su se ljudi sa svih strana sveta. Danas, godinu i po dana kasnije, zajednica broji skoro 50.000 članova, a u maju prošle godine osnovano je i udruženje građana „Ko nam truje decu“.

Dnevno.rs pronašao je čoveka koji je sve pokrenuo! Zoran Jovanović za naš portal pričao o ciljevima udruženja, šta je već postignuto i šta nas tek čeka na putu ka boljem i zdravijem životu za svu našu decu.

 

  • Prošlo je skoro godinu i po dana od kada ste svojim apelom postali poznati javnosti. Šta se od tada promenilo?

Vreme koje je proteklo od prvog Apela do danas, donelo je sa sobom i mnoge odgovore. Tišinu institucija, sa jedne strane, i buđenje uspavane Srbije sa druge. I jedno i drugo su odgovori koji ukazuju kome je zaista stalo do budućnosti ove države ali i ko kome služi. Umesto da se čuje narod, jasno je da se slušaju interesne grupe, umesto da služe narodu, pojedine institucije idu “na ruku” kriminogenim strukturama. Svesno ili ne, sa znanjem ili iz neznanja pokazaće vreme, a narod će na kraju sam proceniti.

 

  • Da li se u Srbiji danas živi bolje ili gore u odnosu na pre godinu i po dana?

Moj odgovor verovatno će vas iznenaditi! Da, uprkos sve gorem materijalnom statusu ljudi, opštoj besparici, sunovratu medija, primitivizmu koji vlada, haosu u obrazovanju, narkomaniji, prostituciji…živi se bolje! Probudila se nada i želja da se spreči dalja dekadencija društva, zdrava Srbija se dobrim delom trgla iz učmalosti i nastavlja da se budi, čemu je ovo udruženje svojim aktivnostima i te kako uticalo i utiče. Ta nada koja je bila zamrla daje nam za pravo da se osećamo bolje, da se borimo za budućnost naše dece i države i uprkos svemu kažemo, da, mi živimo bolje jer se konačno borimo bez straha.

  • “Ko nam truje decu” je od zajednice preraslo u udruženje građana i čitav pokret. Da li ste očekivali ovakav razvoj?

Udruženje građana  “KO NAM TRUJE DECU” je zvanično nastalo 22.05.2016.godine. Pre toga je to bio jedan čovek, zatim tim od desetak ljudi, nakon toga neformalno udruženje građana i Fejsbuk zajednica. Ako uzmete u obzir brzinu našega rasta, biće vam jasno da je naš prvi cilj – buđenje Srbije, omasovljavanje i udruživanje probuđene svesti više nego uspešan. Mobilizacija zdrave Srbije se nastavlja i mi ćemo bez ikakve sumnje i dalje rasti, a time i naše buduće aktivnosti. Mi smo prerasli u pokret koji menja Srbiju!

  • Koji su ciljevi grupe “Ko nam truje decu”?

– Buđenje uspavane i zdrave Srbije.
– Zaštita porodice kao osnovne ćelije društva.
– Zaštita dece koja su postala otvorena meta.
– Obesmišljavanje rijaliti emisija sa eksplicitnim seksualnim sadržajima i brutalnim scenama nasilja kao i njihovo proterivanja sa TV EKRANA sa nacionalnom frekvencijom.
– Stroga kontrola i sprečavanje zloupotrebe društvenih mreža i medija.
– Sprečavanje daljeg sunovrata školstva.
– Stvaranje uslova za ostanak mladih na ovim prostorima.
– Hapšenje lica koja su uzrok pojave narkotika među decom i omladinom Srbije, napominjem UZROK a ne puka posledica poput maloletnih dilera (koji su i sami žrtve).
– Zaštita trudnica i majki od svake vrste mobinga.
– Pritisak na Institucije ove zemlje da urade sve ovo gore nabrojano, što su one već morale da čine kako im je Ustavom i zakonima definisano.

  • U kom pravcu idu Vaše akcije?

Broj naših akcija je zaista veliki i obuhvata širok delokrug u pokušaju suzbijanja narkomanije, alkoholizma, prostitucije, nasilja među maloletnicima. Naše akcije su usmerene i na čišćenje srpskog medijskog prostora kroz program “Metla” u sklopu kojeg smo se Apelom obratili svim odgovornim urednicima srpskih medija, Ministarstvu pravde, Ministarstvu kulture i informisanja, Zaštitniku građana RS, a ranije, parlamentu i Savetu REM-a. Ukazujući na konstantno kršenje Zakona o elektronskim medijima i zahtevajući na njegovoj doslednoj primeni u cilju sprečavanja daljeg medijskog trovanja dece koje se ogleda kroz njihovu seksualizaciju, kriminalizaciju, poremećen mentalni razvoj, iz kojeg u sve većem slučaju proističe i fizičko uništenje. Sa zadovoljstvom mogu da vas obavestim i da je kancelarija Zaštitnika građana pokrenula postupak o ispitivanju odgovornosti Ministarstva kulture i informisanja i Saveta REMa po našem zahtevu.

 

Podneli smo krivičnu prijavu tužilaštvu za utvrđivanje istine i pokretanju istrage o kupoprodaji diploma na konkretnom slučaju i nedvosmislenim priznanjem jedne na taj način “fakultetski obrazovane” starlete ili pevačice.

Izdejstvovali smo u saradnji sa turističkom inspekcijom Novog Sada i PU Zrenjanin pokretanje postupka protiv određenih lica iz kluba u Zrenjaninu koji je promovisao i služio alkoholna pića maloletnicima organizujući njihovo takmičenje u opijanju.

 

I sami smo se našli na udar “zakona” kada smo upozoravali na neprofesionalno oduzimanje maloletnog deteta u Zrenjaninu i odvajanje istog od hraniteljske porodice radi usvajanja od strane švedske porodice. Neko je procenio da o tome ne sme da se priča ili čak ni da se vidi ono što je viđeno.

  • Vaše aktivnosti ne pokrivaju samo institucije i roditelje već se obraćate i deci, pa tako “Ko nam truje decu” ima i svoj omladinski klub. Kakve su njegove aktivnosti?

Nedavno smo osnovali i naš “Omladinski klub KNTD” sa ciljem da se u njemu aktiviraju mladi i zajedno sa nama, ali na svoj način, bore za svoju budućnost. Predsednik kluba mladih je Aleksa Ristić i u njima već imamo pomoć u ostvarenju zajedničkih ciljeva.

  • Da li se ponekad osećate kao “Don Kihot u borbi protiv vetrenjača”?

Da li biste se vi posle svega nabrojanog osećali kao Don Kihot? Ja nisam zaludan čovek, naprotiv, nikada se donkihotovski nisam osećao jer kada ne bih verovao u ovo što radimo, ne bih se ni borio! Hiljade članova UG koji su sa nama i koji se dalje pridružuju, daju mi za pravo da tako mislim i osećam.

 

Naša snaga je naš narod, kako bude rasla podrška naroda tako će jačati i naše akcije koje sprovodimo i planiramo da sprovedemo.loading...