Nadležne službe registrovale zarazno kožno oboljenje, a prvi simptomi kod korisnika pojavili se krajem aprila.

 

Na odeljenju demencije Gerontološkog centra u Obrenovcu, 21 osoba je zaražena šugom, potvrdio je Zoran Subotić, direktor ove ustanove.

Prvi simptomi kod korisnika u vidu crvenila i svraba, pojavili su se krajem aprila, pa su odmah preduzete sve neophodne mere kako bi se sprečilo širenje ove zarazne bolesti.

Prema rečima Subotića, na ovom odeljenju se nalazi 55 osoba i verovatno je da je zarazu doneo neko sa strane ko je dolazio u posetu. On dodaje da je odmah obavešten Gradski zavod za javno zdravlje, epidemiološka služba Doma zdravlja Obrenovac.

Urađene su dezinfekcija i dezinsekcija prostorija, a oboleli su odmah počeli da primaju odgovarajuću terapiju. Posete ovom odeljenju su zabranjene, a osobe koje su ovde smeštene izolavane su od ostalih korisnika našeg centra, kako se ne bi širila zaraza. Tako će biti, najverovatnije, do kraja nedelje. U međuvremenu, nije zabeležen nijedan novi slučaj, a kod obolelih je primetno poboljšanje posle početka terapije – kaže Subotić.

Ovo kožno oboljenje izaziva crvenilo i jak svrab, naročito noću. Uglavnom se javlja

između prstiju, na zglobovima, dlanovima, laktovima, tabanima, stomaku, grudima…

Potrebno je koristiti šampone i sapune namenjene otklanjanju šuge, provetravati prostorije, često menjati posteljinu i otkuvavati veš na visokoj temperaturi…

Šuga nije sezonska bolest i može se raširiti u bilo koje doba godine. Posebno su ugroženi veliki kolektivi, pogotovo gde borave deca, koja još nemaju izgrađen imuni sistem da bi se oduprli infekcijama.loading...