Batut: Hrana i voda kontaminirane u poplavljenim područjima

Do najvećeg broja infekcija u letnjim mesecima dolazi zbog korišćenja neispravne vode i loše tretiranog voća i povrća, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje 'dr Milan Jovanović Batut' Dragan Ilić.

On je kazao da je zbog poplava bilo očekivano da dođe do raznih epidemija i to pre svega zbog kontaminacije vode za piće, ali da se na sreću to nije dogodilo i nije bilo potrebe za uvođenjem karantina ili dodatnom vakcinacijom.

Ilić je pojasnio da je oko 40 velikih centralnih vodovodnih sistema bilo neispravno, ali je ta voda automatski zabranjena za korišćenje i na sreću “ne da nije bilo epidemija, već nije bilo ni jednog jedinog slučaja infekcije” koja je uzrokovana vodom.

On je kazao da je u poplavljenim područjima i hrana kontaminirana, pa je preporuka da se ta hrana ne koristi zbog teških metala u zemljištu i drugih mogućih infekcija, ali i da su to sprečile nadležne inspekcije, pa je i tu opasnost smanjena. Najčešća “redovna letnja” infekcija je Hemoragična groznica sa bubrežnim sindromom koja se javlja zbog glodara. Ona se pojavljuje u talasima kada i glodari i dovodi do sitnih i unutrašnjih krvarenja i oštećenja bubrega, a odlikuje se visokim temperaturama i groznicom. Ilić je naglasio da građani koji žive u poplavljenim područjima prilikom čišćenja garaža, podruma i pomoćnih objekata moraju da nose maske i rukavice, kako ne bi došli u kontakt sa izlučevinama glodara i došli u mogućnost da se zaraze ovom infekcijom.