Batut: Nije potvrđen nijedan slučaj groznice zapadnog Nila

Uprkos povećanju broja komaraca u Srbiji nije registrovan nijedan slučaj komarca zaraženog virusom Zapadnog Nila, ali se infekcija ovim virusom očekuje krajem jula ili početkom avgusta, rekao je danas agenciji Beta direktor Instituta za javno zdravlje 'dr Milan Jovanović Batut' Dragan Ilić.

Ilić je kazao da ove godine zabeleženo 13 potencijalnih slučajeva zaraženih virusom Zapadnog Nila u celoj Srbiji, a da od toga šest imaju skoro sve pokazatelje da je u pitanju baš taj virus.

– U riziku je cela populacija, ali posebno osobe starije od 65 godina, deca i gojazni – kazao je Ilić i dodao da virus Zapadnog Nila nije ništa novo u Srbiji i da su prošle godine 303 osobe bile zaražene, a da je čak 35 umrlo.

Ilić je kazao da čak u 85 odsto slučajeva virus prođe bez simptoma i posledica. Od 15 odsto onih koji imaju simptome, manje od petine ima teže simptome, odnosno kočenje vrata, glavobolje i nesvestice. Inače lakši simptomi ove infekcije slični su prehladi. Virus se prenosi ubodom komarca, sa pernatih životinja na ljude i konje, ali se ne prenosi interhumano (sa čoveka na čoveka). Ilić je kazao da ne postoji posebna terapija za ovaj virus, već se radi
simptomski i uopšte ne mora da dovede do ozbiljnijih posledica. On je savetovao da ljudi koji idu na odmor u Grčku obavezno koriste repelente, jer je to zemlja u regionu u kojoj je prvo detektovan ovaj virus, a i zemlja sa povećanim brojem komaraca.

Ilić je kazao da su se u monitoring virusa, pored zdravstvenih ustanova i Zavoda za biocide, uključile i veterinarske inspekcije koje proveravaju zaraženost virusom kod životinja, a tih slučajeva u Srbiji za sada nema.

On je dodao da je prošle jeseni Ministarstvo zdravlja sa Batutom donelo dve preporuke u kojima su apelovali na lokalne samouprave da izdvoje sredstva iz budžeta za kupovinu sredstava za suzbijanje komaraca.

– Mi smo im poslali dve preporuke, jer smo znali da će ove godine biti povećan broj komaraca, ali većina lokalnih samouprava to nije učinila – kazao je Ilić.