Beograđanima ovog meseca UZ RAČUN INFOSTANA STIŽE JEDAN DODATAK i trebalo bi dobro da ga prouče

Građani Beograda mogu da pomognu rad neonatoloških jedinica intezivne nege, doniranjem željenog iznosa na uplatnicama UNICEF-a koje su im stigle uz mesečne račune za JKP „Infostan“.

 

Sredstva  prikupljena preko uplatnica iskoristiće se za nabavku opreme za kontakt deteta i majke „koža na kožu“,  pumpi za izmlazanje majčinog mleka i stolica za udoban položaj majke i deteta prilikom kontakta i dojenja, kao i za nedostajuću medicinsku opremu   i pomoćna  sredstava za podsticajnu negu beba u jedinicama intenzivne nege. Deo sredstava će biti uložen  i  u edukaciju zdravstvenih radnika iz oblasti razvojne neonatalne nege.

– Prevremeno rođena deca svojom osetljivošću zahtevaju dodatnu i specifičnu podršku koja mora da uključi njihove roditelje i redukuje sve moguće stresne faktore iz okruženja. U isto vreme mora da pruži ono što je za njih najzdravije kao što je majčino mleko. Zato UNICEF, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, podržava odeljenja neonatološke intenzivne nege u Srbiji  da bi se upravo takvi uslovi i programi pružili svakom preveremeno rođenom i bolesnom novorođenčetu , i tako  pomoglo  da se njihov razvoj podrži po principima savremene nege –  izjavila je Jelena Zajeganović Jakovljević, specijalista za rani razvoj UNICEF-a u Srbiji.

Opremljenost određenih jedinica neonatološke intenzivne nege u Srbiji još uvek nije na željenom nivou, kako u pogledu posedovanja i obnavljanja određene medicinske opreme, tako i u uspostavljanu uslova u kojima će prevremeno rođeno dete  osim medicinskog tretmana  dobiti i podjednako važne razvojne podsticaje kao što su roditeljska pažnja, nežnost i toplina.  

Poseban značaj pomoći neonatologiji

Prevremeno rođenje je glavni uzrok smrti novorođenčadi i dece uzrasta do pete godine. U prvih 40 dana razvija se povezanost majke i deteta i zato je  kontakt roditelja,  posebno majke, sa detetom ključan i u uslovima prevremenog rođenja.

Omogućavanjem ovog kontakta i razvojnom negom  povećavaju se šanse za preživljavanje i oporavak prevremeno rođene dece i dece rođene sa teškoćama, sprečavaju se neuro-razvojna kašnjenja, ubrzava se rast i razvoj, skraćuje vreme hospitalizacije  i smanjuje rizik od socio-emotivnih problema deteta u kasnijem životu. 

UNICEF poziva sve Beograđane da nastave da neguju humanost i prepoznatljiv duh solidarnosti, i da kroz donacije neonatologijama učestvuju u stvaranju jednakih šansi za svako dete u našoj zemlji.loading...