Beograđanin svedok STRAVIČNOG zemljotresa na Novom Zelandu: Ljudi su padali svuda oko nas!

Novi Zeland
Pixabay.com

Izuzetno jak zemljotres pogodio je juče Novi Zeland oko 13 časova i 15 minuta po lokalnom vremenu. Najjači potres trajao je između 5 i 10 sekundi a još uvek nema preciznih informacija o broju povređenih i visini štete.

“Pravili smo roštilj u parku sa još pet srpskih porodica kada je nasilan potres odjednom počeo da nas baca na sve strane. Buka je bila ogromna” – ovim rečima Darko Ponjiger (37) za „Blic“ opisuje zemljotres koji je juče pogodio Novi Zeland. Potres jačine 5,7 stepeni Rihterove skale registrovan je na oko deset kilometara od grada Krajstčerč na istočnoj obali zemlje u 13.13 časova po lokalnom vremenu.

5,7 stepeni Rihterove skale bila je jačina jučerašnjeg zemljotresa, a 40 manjih podrhtavanja tla zabeleženo je nakon najsnažnijeg potresa koji je trajao desetak sekundi 

– Supruga i ja smo sa decom bili na nedeljnom pikniku u Specer parku, na pet kilometara od epicentra. Sa prijateljima smo pekli meso, dok su se deca igrala okolo. U jednom trenutku osetilo se blago pomeranje tla, a već u sledećoj sekundi dogodio se neverovatan potres. Lokalno stanovništvo je vrištalo oko nas, a mi nismo znali šta nas je snašlo – priča Ponjiger.

Najsnažniji potres je trajao između pet i deset sekundi, a zatim je usledilo još 40 manjih. Prema rečima Darka Ponjigera, u njegovoj okolini nije bilo povređenih, ali su se mnogi uzrujali.

 Novi Zeland se nalazi u trusnom području poznatom kao vatreni pojas Pacifika 

Beograđanin se na Novi Zeland odselio 2014, kako bi renovirao kuće oštećene u zemljotresu 2011, u kojem je stradalo 185 osoba, uključujući i državljanku Srbije.

– Prezadovoljni smo životom ovde. Supruga i ja smo dobili boravišnu vizu i oboje radimo, a deca su se odlično snašla i naučila jezik. Jedino zemljotresi kvare idilu – ispričao je za Blic Ponjiger.