Besplatno i kod privatnih lekara

Privatnog lekara opšte prakse, pedijatra i ginekologa građani će uskoro moći da izaberu o trošku zdravstvenog osiguranja.

Ove novine biće omogućene kroz reformu primarne zdravstvene zaštite, koju će Ministrastvo zdravlja započeti do kraja godine.

– Bez uključivanja privatnih lekara u zdravstveni sistem nećemo dobiti pravu formu odabranog lekara. Za to moraju da se steknu uslovi, da se poboljšaju mnoge stvari u primarnoj zaštiti. Zajedno sa Udruženjem privatnih lekara radimo na mapiranju privatnih ustanova, kao i usluga koje one pružaju. Nakon toga sledi i akreditacija privatnih ordinacija, koje će morati da rade pod istim uslovima kao i državne – objašnjava za „Blic” ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ministar kaže da je cilj da sistem bude efikasniji i bliži građanima. Jedna od prvih stvari koje će biti urađene jesu uvođenja takozvanih hitnih službi u domove zdravlja.

– Kada se pacijent razboli, dobije temperaturu ili običnu prehladu, lekar u domu zdravlja moraće da ga pregleda iako tog dana nema zakazano – objašnjava Lončar.