BIA mora da obelodani koga sve prisluškuje

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić naložio je danas Bezbednosno-informativnoj agenciji da u roku od pet dana dostavi Inicijativi mladih za ljudska prava dokumente iz kojih se može saznati broj lica koje je BIA prisluškivala 2013. godine, saopštila je Inicijativa.

Rešenje poverenika usledilo je pošto je Inicijativa podnela žalbu Šabiću na rešenje BIA-e kojim je odbijen njen zahtev da dobije tu informaciju.

„U obrazloženju svoje odluke o odbijanju zahteva BIA je navela da bi to stvorilo mogućnost ‘da se sa podacima upozna neograničen broj lica’, među kojima i ona koja predstavljaju pretnju bezbednosti Srbije, jer imaju analitička znanja da iz datog fonda podataka izvuku određene zaključke, koji bi pouzdano ukazali na primarne pravce angažovanja BIA na zaštiti bezbednosti Srbije”, navodi se u saopštenju te nevladine organizacije.

U rešenju poverenika su „detaljno opovrgnuti svi argumenti BIA” i posebno je uzeta u obzir “činjenica da se traženi podaci, odnosno informacije odnose na mere organa vlasti kojima se ograničavaju ustavna prava građana.”

„Inicijativa podseća da je Evropski sud za ljudska prava presudom od juna 2013. godine utvrdio da je Inicijativi prekršeno pravo na primanje informacija iz člana 10 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda odbijanjem BIA da dostavi podatke o broju prisluškivanih lica u 2005. godini, i da je postupajući po toj presudi BIA dostavila tražene podatke Inicijativi”, navodi se u saopštenju.

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je sve nadležne organe da obezbede doslednu primenu presuda Evropskog suda za ljudska prava.

„Srbija je u samom vrhu država Saveta Evrope po broju predstavki pred Evropskim sudom, a jedan od uzroka je nepostojanje direktne primene postojećih presuda ovog suda”, navodi se u saopštenju.