BIĆE PAKLENO! Požari, toplotni udari, oluje i vrućine – evo KAKVO NAM LETO meteorolozi predviđaju

Vrućina
Pixabay.com

Sutra u 6 sati i 24 minuta počinje leto. RHMZ upozorava na visoke temperature u Srbiji, a svetski meteorolozi na “pakao“ za južnu Evropu.

 

Republički hitrometeorološki zavod upozorio je da Srbiju od petka, 23. juna, čekaju veoma visoke temperature. Na području cele zemlje temperature će se kretati od 34 do 37 stepeni Celzijusovih.

Inače, meteorolozi su ranije najavili duga razdoblja vrućine i nekoliko opasnih toplotnih udara koji će stvarati probleme na području južne i istočne Evrope.

Dugo, vruće leto očekuje se širom južne Evrope, a očekuju se dugi periodi natprosečno visokih temperatura na području Italije i Balkana, piše “Aku veder“. Posebni talasi vrućina očekuju se tokom juna i jula, a temperature iznad 32 stepena biće uobičajene tokom celog leta.

Toplo i sušno vreme će se sa Italije i Balkana premeštati na istok Evrope. Ipak, intenzitet toplote od Poljske do Balktika, preko Belorusije i Ukrajine neće biti toliko jak. Najveća opasnost od pojave dužih, opasnih toplotnih udara biće na području Makedonije, Mađarske i Rumunije.

Još jedno sušno leto očekuje Španiju i Portugal, navodi “Aku veder“, a to će povećati pretnju šumskih požara. Jedan od najgorih požara u istoriji zemlje pogodio je Portugal i tom prilikom poginulo je više od 60 osoba.

Međutim, vremenskih neprilika biće i u Nemačkoj i Poljskoj, tamo se prema prognozama, tokom leta mogu očekivati jake oluje.

Inače, dan pred zvaničan početak leta, jugozapad SAD pogodile su velike vrućine, a temperature u pojedinim gradovima dostigle su i 48 stepeni Celzijusa.