Bizarna braća Bogdanov sa Megatrenda: Još jedna ‘rupa’ u biografiji Miće Jovanovića

Blizanci Igor i Griška Bogdanov koji su na čelo katedre za kosmologiju Univerziteta Megatrend od 2005. godine, a koji su već izazvali oštre polemike u svetskoj naučnoj zajednici i takođe optuženi za plagiranje, još jedna su zanimljivost iz Mićinog CV-ja.

Mića Jovanović, rektor univerziteta „Megatrend” predstavlja se i kao predsednik istraživačke laboratorije za generalnu kosmologiju u Parizu, piše list „Politika”.

Na pitanje „Kakve veze Jovanović ima sa kosmologijom?” odgovara činjenica da se među radovima koji su navedeni u njegovoj biografiji nalazi i delo „Pre velikog praska” čiji je koautor, zajedno sa Igorom i Griškom Bogdanovim.

Igor i Griška Bogdanov su blizanci bizarnog izgleda, koji sami sebe porede sa vanzemaljcima, a koji su glavni akteri afere „Bogdanov”. Ova afera već deset godina izaziva naučne rasprave u svetskoj anučnoj zajednici.

Još 2002. godine francuski naučnici ukazali su na neosnovanost njihovih teorija o istoriji kosmosa, a bili su nazvani i „naučnim klovnovima”. Sami njihovi mentori potvrdili su da su im radovi bili izuzetno niskog kvaliteta.

Njihova knjiga „Pre velikog praska”, u čijem stvaranju je učestvovao i Mića Jovanović, naišla je na osudu naučne elite u Francuskoj, koja je ukazala na ozbiljne greške i propuste.

Njihovi doktorati, koje su odbranili 1999. i 2002. godine dobili su najniže ocene, a nakon toga su optuženi i za plagijat.

U novembru 2005. blizanci su se predstavili francuskoj javnosti kao „šefovi katedre za generalnu kosmologiju” na Univerzitetu „Megatrend”. I ta njihova tvrdnja je dovedena u pitanje, a glavni argument je bio da Megatrend nije posvećen nauci, već menadžmentu i organizaciji.

Braća Bogdanov su sve ove optužbe odbacivali i objašnjavali ih ljubomorom zbog toga što su oni istovremeno i naučnici i javne ličnosti.

Stručnjak za kosmologiju sa nacionalnog instituta CNRS, Alen Rijazuelo, koji je izučavao angažman blizanaca na Megatrendu na kraju je zaključio da „sve to liči na protivuslugu, jer je Mića Jovanović, koji je braću zaposlio, napisao predgovor za srpsko izdanje njihove knjige, naosnovu čega je dobio nagradu.”