Blam za blamom: Kako su Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić ponizili Srbiju pred celim svetom

Putin je na beogradski aerodrom sleteo oko 12.10 sati, i u pratnji Tomislava Nikolića i brojnih visokih državnih funkcionera položio vence oslobodiocima, prisustvovao ručku u palati Srbije priređenim u njegovu čast, potpisao niz ugovora i na kraju prisustvovao Vojnoj paradi. A u međuvremenu...

Treća zvanična poseta Srbiji predsednika Rusije Vladimira Putina, prošla je u nizu prilično neprijatnih situacija.

Putin je na beogradski aerodrom sleteo oko 12.10 sati, i u pratnji Tomislava Nikolića i brojnih visokih državnih funkcionera položio vence oslobodiocima, prisustvovao ručku u palati Srbije priređenim u njegovu čast, potpisao niz ugovora i na kraju prisustvovao Vojnoj paradi.

Sve to, ipak, nije moglo da prođe bez ikakvih problema.

Predsednik i premijer Srbije su nizom svojih izjava potpuno srozali i ono malo digniteta koje je preostalo Srbiji.

Već na samom početku, Tomislav Nikolić je prilikom uručivanja ordena Vladimiru Putinu pokušao da se obrati na ruskom jeziku. Međutim, bilo da se zbunio ili zaboravio šta je hteo da kaže, predsednik Srbije je zamuckivao i znojio se, dok je ostatak sedeo i čekao da Tomislav Nikolić prozbori barem nešto.

Zatim je Nikolić u sličnom stilu nastavio sledećim nizom rečenica:

– Nemamo neprijatelje, samo imamo manje i veće prijatelje. Srbija u Rusiji vidi velikog saradnika i partnera i nećemo ugroziti moral lošim ponašanjem prema Rusiji. Ali, nemamo izbora, mi ne možemo drugačije. Naša privredna saradnja prati prijateljstvo, povećali smo obim saradnje. Izvoz Srbije je manji od ruskog, ali to je zbog energenata – mudro je zaključio predsednik Srbije, sve začinivši izjavom da bi „Rusija srpskom poljoprivredom dobila sigurnost”.

Jedno od zaista većih poniženja priredio nam je Aleksandar Vučić. I on je takođe pokušao da sa Putinom komunicira na ruskom jeziku. Na svu sreću, Vučić, za razliku od Nikolića zna svoje granice pa je posle par rečenica prešao na srpski jezik. To bi bilo u redu da ga premijer Srbije nije ZAMOLIO da mu DOZVOLI da govori na srpskom jeziku, na šta se predsednik Rusije snishodljivo nasmešio i dozvolio premijeru Srbije da u sopstvenoj zemlji priča na sopstvenom jeziku.

To, izgleda, nije bilo dovoljno, te je Vučić prvo pokušao da smekša Putina primedbama da je poznato da je „on težak čovek”, te da bi radije prešao na manje važne stvari”.Pod „manje važnim stvarima” je podrazumevao moljakanje pred kamerama za povećanje uvoza Fijata iz Srbije u Rusiju.

– Znate da mi proizvodimo Fijat, ali to je „zdelano v Srbiji”, pa vas molim da povećate izvoz tih automobila u Rusiji – rekao je Vučić Putinu, iako je predsednik Rusije neposredno pre toga izjavio da „Rusija ne trguje svojim prijateljstvom”.

Tomislav Nikolić od blamiranja nije odustao ni pred sam početak vojne parade. Sve bi prošlo relativno kako treba da predsednik Srbije nije, nadamo se zbog uzbuđenja a ne zbog neznanja, promašio padež pa je ruskog predsednika oslovio sa „gospodine PUTINU”…

Građanima Srbije možda ovakvi gafovi premijera i predsednika nisu strani, pošto smo na njih već navikli, ali možemo samo da pretpostavimo šta je o njima pomislio Vladimir Putin.

Uostalom, njegov izraz lica ovoiri više od hiljadu reči…

 loading...