BLOKADE ŠIROM SRBIJE: Građani zaustavili saobraćaj na Slaviji i najavili RADIKALIZACIJU protesta!

Protest
Beta

Vozači širom Srbije i danas su organizovali protest zbog cene goriva, a prema rečima organizatora blokade puteva biće produžene na tri sata.

 

U Beogradu je od 17 časova zaustavljen saobraćaj na trgu Slavija, a kako je rečeno u GSP “Beograd” zaustavljeni su trolejbusi i tramvaji, dok je u ostalim delovima grada prohodno i bez veće gužve.

U Šapcu je protest počeo od 17 časova, a dugačka kolona vozila formirana je do Platičeva.

Jedan od organizatora protesta u Šapcu Aleksandar Glišić za agenciju Beta kazao je da će u tom gradu protest danas trajati do 20 časova i da će biti nastavljen i sutra.

On je dodao da u Šapcu blokada nije potpuna, jer se propuštaju vozila Hitne pomoći, ljudi sa decom i osobe sa smetnjama u razvoju.

– Sve protiče normalno i bez incidenata. Građani koji su tu kažu da razumeju o čemu se radi – kazao je Glišić.

Nišlije su danas, kao i juče na sat vremena blokirale magistralni put Niš-Pirot kod sela Prosek, a na putu je formirana duga kolona vozila tako da je teško reći koliko je automobila i motocikala učestvovalo u blokadi, a koliko je zaustavljeno.

Za sutra je najavljena nova blokada puta kod Proseka, s tim što je najavljeno da bi u toku večeri mogla da bude dogovorena i radikalizacija protesta koja bi podrazumevala blokadu na više mesta i više sati, rečeno je agenciji Beta.

U Valjevu danas nije bilo blokade saobraćaja, a kako javlja reporterka Bete u Kragujevcu u centralnim ulicama takođe nije bilo protesta, ali je najavljeno da će saobraćaj biti blokiran do 19 časova na magistralnom putu Kragujevac – Topola, na Svetinji.

U smeru od Rume ka Novom Sadu danas je na sat vremena bio blokiran saobraćaj, a organizatori su najavili da će sutra protest početi u 7 časova, preneo je portal 021.

Kako prenosi Javno preduzeće “Putevi Srbije, saobraćaj je od 17 časova blokiran u mestu Sаlаš Noćаjski, nа deonici Šid -Tovаrnik, nа Ibаrskoj mаgistrаli kod аriljske rаmpe, put kа Rumi, nа mostu kа Šаpcu, put zа Krаljevo i Užice, u Indjiji, u mestu Vrаčev gаj, od Bаnаtskih Kаrlovаcа kа Nikolićimа.

Blokada zbog protesta organizovana je i od Velike Plаne kа Žаbаrimа, u mestu Kuzmin, Jovаnovаc Gružа, od Mаlog Požаrevcа kа Mlаdenovcu, u Despotovcu nа deonici Despotovаc – Svilаjnаc, nа deonici Sombor – Stаpаr, nа deonici Šаbаc – Loznicа u mestu Jelаv, nа deonici Rekovаc – Krаgujevаc u Rekovcu i na deonici Odžаci – Rаtkovo.

Vozači su i juče na sat vremena blokirali više puteva u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Valjevu, Novom Pazaru, Nišu, Kragujevcu i Batočini.

Protest je organizovan putem društvenih mreža jer je cena goriva u Srbiji od početka godina porasla za skoro devet dinara po litru, a dizela za više od 11 dinara.

Zahtevi okupljenih građana su da se usvoji nova cena goriva koja ne sme biti viša od 110 dinara za dizel i 120 dinara za bezolovni benzin, da se ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu goriva da se doda akciza koja ne sme da bude viša od 50 odsto osnovne cene benzina.

Vozači takođe zahtevaju da cena plina ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.