Bojkot: Lekari ne priznaju novog direktora Lekarske komore Srbije

Profesor Dragan Delić novi je direktor Lekarske komore Srbije, rekla je dosadašnje direktorka te strukovne organizacije Tatjana Radosavljević. Udružnje privatnih lekara Srbije ne prizanje taj izbor.

Profesor Dragan Delić je na mesto direktora izabran danas u Kragujevcu na sednici Skupštine Lekarske komore Srbije.
Dosadašnjoj direktorki LKS Tatjani Radosavljević istekao je drugi mandat i nije mogla više da se kandiduje, a delegati Skupštine birali su između Delića i Slađane Ilić iz Ćuprije.

Prof. Dragan Delić direktor je Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, a doktorka Ilić bila je pomoćnik direktora Opšte bolnice u Ćupriji.

Novoizabrani predsednik komore prof. Dragan Delić za RTS je rekao da će lekarska članarina koja godišnje iznosi 600 miliona dinara umesto za dnevnice i službena putovanja ubuduće biti korišćena i za stipendiranje najboljih studenata, lekara volontere i usavršavanje mladih lekara.

RTS je javio i da su za pomoćnike Delića u Komori izabrani doktorka Radmila Janković, hematolog internista iz Požarevca i doktor Nenad Đoković, ortoped iz Kragujevca.

Međutim, posle objavljivanja vesti o izboru novog rukovodstva komore, oglasilo se Udružnje privatnih lekara Srbije. Ovo udruženje je saopštilo da neće priznati izbore za direktora i ostale organe Lekarske komore Srbije jer su nelegitimni.

Privatni lekari Srbije neće priznati nelegalne i nelegitimne “izbore” u Lekarskoj komori Srbije (LKS), kao ni današnju nelegitimnu Skupštinu u Kragujevcu, gde su birani direktor i ostali organi LKS.

Kako se navodi u saopštenju Udruženja, Skupštinu Lekarske komore Srbije bojkotovalo je 30.000 srpskih lekara i zatražilo od Vlade Srbije da se uvede prinudna uprava u Komoru zbog korupcije i kriminala.

Upućen je i zahtev da se javnost obavesti gde je nestalo 30 miliona evra lekarskih članarina, navodi se.

Dodaje se da su zahtev uputili Srpsko lekarsko društvo Srbije, Privatni lekari Srbije, Regionalna lekarska komora Vojvodine, Sindikat lekara i farmaceuta Srbije i druga strukovna udruženja.

Udruženje privatnih lekara predložilo je i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da primi delegaciju srpskih doktora i da se otvori javni dijalog o stanju u srpskom zdravstvu i neophodnim EU reformama.